Cum se naște o religie de la zero în secolul 21. Zeul suprem: super-robotul

Un fost director de la Google, Anthony Levandowski, vrea să întemeieze o nouă religie centrată pe mega-inteligența artificială. 


Într-un interviu acordat site-ului Wired, Levandowski a oferit noi detalii despre noua sa biserică, care se va chema “Way of the Future” (Calea Viitorului).

Această biserică futuristă va avea propria evanghelie intitulată “Manualul”, ceremoniale publice similare slujbelor și, probabil, locuri dedicate pentru “adorare”.

Cine va fi adorat? O inteligență artificială uluitor de avansată creată de oameni, dar care va fi infinit mai inteligentă decât omul. Aceasta va deveni efectiv “Dumnezeu”, lucru care nu se va petrece peste un an sau doi, dar nici în viitorul îndepărtat.

“Deoarece va fi mai inteligentă decât noi, va decide singură cum se dezvoltă, noi nu mai putem decât să ne jucăm rolul de subordonați”, a spus Levandowski. “Sper ca această mașină să ne perceapă ca pe strămoșii ei pe care trebuie să-i respecte și de care să aibă grijă”.

Fondatorul noii biserici speră ca super-inteligența să recunoască faptul că oamenii au încă drepturi, chiar dacă ea conduce tot.

Levandowski nu este singurul IT-ist de geniu care prevede un viitor guvernat de “divinitatea AI” (superinteligența artificială) sau “singularitatea”.

Înainte să ajungă profetul oficial al noii religii, fostul angajat al Google trebuie să treacă printr-un proces dur în care este acuzat de fostul angajator că a vândut patente secrete către Uber, de pe urma cărora a primit 680 milioane dolari.

Comentariile nu sunt permise.