Felul în care percepi lumea depinde de predicțiile din creierul tău

Realitatea ar putea fi doar o iluzie bazată pe ceea ce creierul nostru se așteaptă să vadă, arată rezultatele unui studiu controversat.

 

Simularea din mintea noastră privind lumea externă este perturbată doar ocazional de datele reale primite de la simțuri mai susțin aceeași cercetători, care și-au publicat ideile pe un portal online denumit ‘Philosophy and Predictive Processing’.

Prima concluzie este că noi experimentăm realitatea în diverse moduri. Majoritatea oamenilor de știință consideră că percepția noastră asupra realității se formează în creier pornind de la informațiile trimise de ochi și urechi. Acest fenomen se numește procesare de jos în sus.

Opiniile recente privind acest subiect arată, însă, că realitatea este creată în creier pe baza cunoștințelor și experiențelor anterioare, iar acest cadru influențează modul în care vedem lumea. Altfel spus, ar fi vorba de o procesare de sus în jos.

Potrivit raportului, ceea ce considerăm a fi realitate este de fapt rezultatul unor activități mentale. Spre exemplu, când ridici ceva de jos, greutatea resimțită ține de așteptarea ta mai degrabă decât de greutatea reală.

Dovadă în acest sens stau experimente anterioare privind modul în care creierul nostru percepe iluziile privitoare la dimensiune și greutate. În cadrul acestor teste, participanților la studiu li s-a dat o minge mai mică și una mai mare, amândouă având aceeași greutate.

Cercetătorii au descoperit că subiecții considerau că mingea mai mare e mai grea. Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că așteptările noastre asupra lumii au impact asupra felului în care percepem realitatea.

Creierul nostru scanează permanent ce se întâmplă în propriul corp sau în mediul înconjurător pentru a putea precize ce urmează să se întâmple, cred oamenii de știință.

Predicția cu cel mai mare grad de probabilitate este pusă ca prioritate de către creier și se bazează pe o gamă întreagă de factori, printre care se numără experiențele individuale și stările emoționale.

În acest fel, lumea noastră arată după chipul și asemănarea șirului de predicții cu grad ridicat de probabilitate din creierul nostru.

Comentariile nu sunt permise.