Aparatul cu care se pot citi gândurile, pe piață în 5 ani

A fost creat un dispozitiv revoluționar cu ajutorul căruia ni se pot citi gândurile. Prin conectarea la o aplicație disponibilă pe un telefon inteligent, acesta poate detecta ideile din creierul nostru și poate fi extrem de util pentru a comunica cu persoane care suferă de “sindromul închiderii în sine”.

 


Sistemul s-a dovedit eficient în proporție de 90% în încercarea de a recunoaște numere de la 0 la 9 și de 61% în identificarea de silabe din japoneză, au declarat oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Toyohashi din Japonia, cei care l-au inventat.

Aceștia susțin că echipamentul va fi disponibil și va putea citi gândurile în aproximativ cinci ani, potrivit The Independent.

Cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG) a fost monitorizată activitatea creierului unor subiecți în timp ce aceștia vorbeau. Apoi, undele de la nivelul creierului au fost suprapuse silabelor și numerelor rostite cu ajutorul “mașinii de învățare”, printr-un proces folosit pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Până în prezent, decodarea vorbirii din semnale EEG s-a făcut cu greutate întrucât nu se colectau suficiente date care să permită utilizarea unor algoritmi puternici, bazați pe învățare profundă, au declarat cercetătorii japonezi.

Ei și-au propus să dezvolte o interfață creier-computer care să recunoască cuvintele care abia sunt gândite dar nu sunt pronunțate.

“Această tehnologie le-ar putea permite oamenilor cu handicap, care și-au pierdut abilitatea de a comunica prin cuvinte, să o redobândească” susțin aceiași oameni de știință.

Comentariile nu sunt permise.