Un RMN al creierului poate identifica depresia

Diagnosticul depresiei poate fi pus cu ajutorul unei analize imagistice, spun oamenii de știință.

 

Un studiu publicat recent în Revista Britanică de Psihiatrie arată că există o structură bazală a creierului responsabilă de apariția depresiei, iar această informație poate fi utilă pentru stabilirea unui diagnostic cât mai corect.

În prezent diagnosticarea acestei boli se face pornind de la relatările pacienților privind sentimentele lor sau ale apropiaților lor.

Aceștia se descriu cel mai adesea ca fiind triști sau incapabili să se mai bucure de lucruri care altădată îi făceau fericiți. În cele mai multe cazuri nici nu-și dau seama că sunt deprimați sau se simt neconfortabil cu ideea de a discuta cu un medic specialist.

În aceste situații, apare un risc foarte mare întrucât depresia netratată poate afecta serios viața unei persoane, conducând chiar la sinucidere.

Este foarte dificil să-i ajuți pe oamenii care se confruntă cu simptome ale depresiei, dar care nu pot sau nu sunt dispuși să comunice cum se simt, neexistând markeri biologici pentru a identifica boala.

Cercetătorii au studiat regiunile creierului în cazul unor persoane afectate de depresie pentru o anumită perioadă de timp. Au fost identificate la pacienți reducții extinse în țesutul creierului, cunoscute ca fiind materia cenușie din lobul limbic (responsabil de funcțiile emoției, comportamentului și motivației) și din regiunile prefrontale (implicate în planificarea comportamentului cognitiv complex și în luarea deciziilor).

Oamenii de știință au încercat să afle dacă există caracteristici comune la nivelul regiunilor de pe creier în cazul persoanelor care au același diagnostic. Apoi, au cercetat dacă identificând prin RMN aceste caracteristici, vor afla că persoana suferă de asemenea de depresie.

Echipa de specialiști a aplicat o formă de analiză denumită învățarea mașinii, folosind algoritmi preluați din teoria statisticii și inteligența artificială. Cu ajutorul acestei analize sunt recunoscute modele de date, pe baza cărora se fac predicții privind noile seturi de informații. Datele provin de la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), fiind comparați 23 de adulți cu tulburare depresivă gravă și 20 de persoane sănătoase.

Concluzia a fost că în cazul pacienților cu depresie există o rețea de regiuni la nivelul creierului similară care include aceleași variații ale densității materiei cenușii și albe la toți indivizii cercetați. Concluzia: depresia se vede pe ecranul aparatelor.

Comentariile nu sunt permise.