Cum a devenit o frunză de spanac țesut funcțional de cord uman

Oamenii de știință încearcă să creeze țesut uman la scară largă și, deși eforturile lor sunt încununate de succes în laborator, e mult mai dificil să reproducă țesuturi întregi, oase sau organe.

 

Va fi nevoie de capacitate extinsă de producție dacă țesutul realizat se dovedește util în tratarea unor afecțiuni sau în cazul unor plăgi.

Cercetătorii sunt aproape de a rezolva această problemă prin crearea unui sistem vascular care poate alimenta cu sânge noul țesut.

Până acum s-a dovedit extrem de dificilă recreerea micuței rețele de vase de sânge folosind tehnici de printare 3D. Însă, oamenii de știință au apelat la plante, transformându-le pe acestea în țesut.

Deși plantele și animalele au mijloace diferite de transport al fluidelor și substanțelor chimice în comparație cu oamenii, structura acelor părți este similară.

“Dezvoltarea unor plante decelularizate pentru a realiza cofraje anatomice va duce la crearea unui nou domeniu științific, care să analizeze similitudinile dintre plante și animale” susțin autorii studiului.

Pentru a crea inima, echipa a desprins celulele unor frunze de spanac, apoi a injectat fluide similare sângelui uman prin nervurile frunzelor și a plantat celule umane care sunt folosite pentru a uni vasele de sânge.

Prin același procedeu se pot obține straturi de țesut sănătos din mușchiul inimii, în scopul tratării pacienților care au atac de cord. Rezultatele științifice sunt foarte utile întrucât este folosită o plantă care poate fi găsită cu ușurință, peste tot, scrie The Independent.co.uk.

Comentariile nu sunt permise.