Studiu: cine sunt oamenii care se tem cel mai puțin de moarte

Ateiștii și persoanele foarte religioase au ceva în comun – sunt oamenii care se tem cel mai puțin de moarte, potrivit unui studiu făcut la Oxford.

 

Oamenii care sunt religioși doar pentru beneficiile sociale sau emoționale pe care le aduce religia suferă cel mai mult de “anxietatea morții” – spaima persistentă legată de dispariția cuiva.

Echipa de experți de la Universitatea Oxford a investigat dacă credincioșii sunt, de regulă, mai curajoși în fața morții decât ceilalți oameni.

Ei au folosit algoritmi statistici pentru a extrage și combina rezultate din mai multe studii separate realizate între anii 1961 și 2014, după cum a explicat dr. Jonathan Jong, de la Institute of Cognitive and Evolutionary Anthropology – Coventry University.

Jong a condus o echipă de cercetători de la Oxford, Coventry, Royal Holloway, Gordon College, Melbourne University și Otago University.

După cum era de așteptat, oamenii cu un grad ridicat de religiozitate manifestă și un nivel redus de anxietate în fața morții. În mod surprinzător, efectele sunt similare în cazul persoanelor care nu cred în Dumnezeu și nici în viața de după moarte.

Studiul distinge între religiozitatea intrinsecă și cea extrinsecă. Aceasta din urmă se referă la comportamentul religios care e motivat de considerații pragmatice sau oportuniste. Aici teama de moarte este chiar mai mare decât în cazul necredincioșilor.

Astfel, 18% dintre persoanele care se consideră credincioși resimt o anxietate mai mare cu privire la sfârșitul vieții decât cei care spun că nu cred în Dumnezeu.

Studiul nu a ajuns, totuși, la o concluzie fermă în privința relației dintre anxietatea în fața morții și credința religioasă. Această relație nu este una univocă, ci diferă mai degrabă de la un context la altul.

Comentariile nu sunt permise.