Studiu surprinzător despre cele mai religioase țări din lume

Copiii din societățile cele mai religioase au rezultatele cele mai slabe la științele exacte, potrivit unui studiu care a comparat 82 de țări de pe toate continentele.

 


Cu cât mai religioasă este o țară, cu atât mai slabe sunt performanțele elevilor la două discipline-cheie: matematică și științe naturale, se arată în studiul realizat de psihologii de la Leeds Beckett University și University of Missouri.

Psihologii au studiat rezultatele elevilor din testele PISA (Programme for International Student Assessment) și au combinat aceste informații cu datele existente despre practicile religioase din studii ca World Values Survey și European Social Survey.

Folosind o scală de la zero la zece, au ierarhizat țările în funcție de ‘religiozitate’. Cele mai religioase țări din lume sunt: Qatar, Indonezia, Egipt, Yemen și Iordania.

România se află pe poziția 27 în topul celor mai religioase societăți, fiind devansată de doar două țări din continentul european – Armenia și Georgia, dar mult înaintea Rusiei, Bulgariei sau Greciei.

Dintre țările analizate, cele mai îndepărate de religie sunt Cehia, Japonia, Estonia, Suedia și Norvegia.

Studiul sugerează că rezultatele elevilor la științele exacte ar putea fi mai bune aici dacă religia ar fi îndepărtată din instituțiile de învățământ.

“Științele naturale și matematica sunt domenii-cheie în societățile moderne”, a declarat Gijsbert Stoet, co-autor al studiului.

Cele mai ne-religioase țări:

Cele mai religioase țări:

Comentariile nu sunt permise.