Revoluționar: Cum îți afli grupa de sânge în doar 30 de secunde

Dacă nu-ți știi grupa de sânge, cercetătorii au descoperit un test rapid și extrem de simplu prin care o poți afla și care te poate salva în situațiile de urgență, în care ai nevoie de transfuzie de sânge.


Grupa de sânge e o informație vitală dacă e nevoie de o transfuzie de sânge întrucât administrarea unei alte grupe poate duce la un blocaj al sistemului imunitar și chiar la deces.

Metodele tradiționale de verificare a grupei de sânge necesită 10 până la 20 de minute, fără a include timpul necesar pentru a transporta sângele la un laborator.

Din acest motiv, majoritatea centrelor de urgență au pe stoc doar sânge grupa O, care este donator universal și poate fi administrat în siguranță oricărei persoane, întrucât nu are antigenii care declanșează reacții ale sistemului imunitar. Evident, apare o presiune uriașă pe aprovizionarea cu sânge grupa 0 în secțiile de urgență.

Hong Zhang de la Universitatea de Medicină Militară din China și colegii săi au creat un test pe bază de hârtie, care poate fi realizat foarte rapid lângă patul unui pacient, fără a fi necesar un training de specialitate. Acest test revoluționar le va indica medicilor ce grupă de sânge le este necesară pacienților și permite asigurarea unui stoc pentru toate grupele de sânge.

Testul se bazează pe antigenii care sunt prezenți la suprafața celulelor roșii din sânge. Sângele conține și anticorpi, care distrug virușii și bacteriile. Dacă anticorpii detectează antigeni aparținând unor celule roșii străine, generează un răspuns imunitar catastrofic.

Sângele din grupa A conține celule roșii cu antigeni A, cel grupa B cu antigeni B, grupa AB conține ambele tipuri de antigeni, iar 0 niciun antigen. Prezența antigenului D determină dacă grupa de sânge este RH pozitiv sau negativ.

Hârtia lui Zhang este impregnată cu o matrice de anticorpi și vopsea, iar prin picurarea unui strop de sânge, pătrățelele de culoare cresc pe măsură ce sângele se împrăștie și reacționează la anticorpi. Pentru fiecare antigen – A, B și D – apare un pătrat verzui dacă este prezent, respectiv un pătrat maron dacă este absent.

La testele clinice realizate pe 3.550 de oameni, rezultatele au avut o acuratețe de 99,9%, iar grupa de sânge a fost aflată în doar 30 de secunde.

Cercetătorii au precizat că benzile de hârtie pot fi folosite cu succes în zone de război sau în zone îndepărtate de civilizație, unde nu sunt disponibile laboratoare pentru a testa grupa de sânge a pacienților.

“Ne așteptăm să vedem pe piață produsul realizat de noi în maxim 1-2 ani” a declarat Hong Zhang, potrivit NewScientist.com.

Comentariile nu sunt permise.