Pierderea mirosului, semn de îmbătrânire a creierului

Pierderea simțului oflactiv este unul dintre indiciile cele mai clare că se apropie ceasul morții.


Un studiu care a monitorizat timp de 10 ani adulți cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani a evidențiat existența unei conexiuni între deteriorarea simțului olfactiv și riscul crescut de pierdere a vieții.

În timpul studiului 411 dintre cei 1774 de participanți, adică 23% dintre acești, au decedat. Persoanele care au făcut teste care demonstrau pierderea completă a simțului mirosului prezentau un risc cu 19% mai mare decât cei cu o funcție olfactivă normală.

Rezultatele contribuie la susținerea convingerii oamenilor de știință potrivit cărora evaluările asupra simțului olfactiv pot oferi informații privind îmbătrânirea creierului.

“Rezultatele noastre nu puteau fi explicate prin demență, care fusese anterior legată de pierderea simțului mirosului. În schimb, riscul de mortalitate a fost prezis în mod unic prin deteriorarea funcției olfactive”, a declarat Dr. Jonas Olofsson, autorul studiului.

“Ne propunem ca în cercetările viitoare să identificăm procesele biologice care explică acest fenomen” susține Olofsson.

Comentariile nu sunt permise.