Telefoanele inteligente ne schimbă modul de a gândi

Telefoanele inteligente ne schimbă modul de a gândi. Nimeni nu intuiește cum.

Nu cu mult timp în urmă, internetul era stațioar. Cel mai adesea puteam naviga de pe computerul din sufragerie sau de la birou. Dacă ne simțeam cu adevărat aventuroși, poate ne căram laptopul la cafenea. Privind înapoi, acele zile par nostime.

În prezent, internetul se mișcă prin viețile noastre împreună cu noi. Vânăm un Pokémon în timp ce mergem pe trotuar, trimitem mesaje cât așteptăm la semafor, postăm pe Twitter din baie. Dormim cu telefonul la îndemână, folosindu-l atât pe post de cântec de leagăn, cât și ca ceas deșteptător. Ne lăsăm telefoanele jos doar când mâncăm, însă cu fața în sus, în caz că apare ceva important.

iPhone-urile, telefoanele Android și alte telefoane inteligente ne-au determinat să ne schimbăm comportamentul fără niciun efort. Tehnologia portabilă ne-a modificat obiceiurile de condus, de programat întâlnirile amoroase și chiar postura.

În ciuda unor titluri alarmiste ocazionale, în care se anunță că tehnologia ne afectează creierele, fără să mai menționăm efectele negative asupra copiilor, l-am primit cu brațele deschise pe acest partener atrăgător. Oamenii de știință au suspiciuni că aceste interacțiuni aproape permanente cu tehnologia digitală au influențe asupra creierului nostru. Noi cercetări scot la iveală indicii potrivit cărora aceste dispozitive ne modifică capacitatea de memorare, de navigare și de creare de fericire.

Studii de laborator arată că tehnologia și întreruperile sale constante ne pot modifica strategiile de gândire. Asemenea soților și soțiilor noastre, dispozitivele inteligente ne-au devenit “parteneri de memorie,” permițându-ne să depozităm informații în ele și să uităm apoi. Strategiile de navigare se pot și ele transforma în era GPS, iar această schimbare se poate reflecta în felul în care creierul nostru își proiectează poziția în lume.

Pentru anumiți oameni, interacțiunile cu tehnologia pot duce la anxietate.

Un studiu mai amplu a arătat că utilizarea tehnologiei într-o cantitate moderată nu are efecte nocive asupra bunăstării noastre mentale.

Este foarte greu de răspuns din punct de vedere științific dacă folosirea telefoanelor inteligente ne dezvoltă sau ne împiedică gândirea. Studiile din laborator și cele observaționale au inconveniente.

Neurobiologul evoluționist Leah Krubitzer nu cataloghează ca fiind pozitiv sau negativ peisajul digital din prezent.

“Vă pot spune cu certitudine că tehnoIogia ne modifică creierele, însă nimeni nu știe până în prezent la ce se referă aceste schimbări” consideră aceasta.

“Suntem ființe care caută informații” susține și neurologul Adam Gazzaley de la Universitatea California, San Francisco. “Suntem atrași de informații într-un mod foarte puternic. Instrumentele digitale de astăzi ne expun unor informații care nu așteaptă să le descoperim, te găsesc ele” declară Gazzeley.

Comentariile nu sunt permise.