Consumul zilnic de ceai ne păstrează lucizi la bătrânețe

O ceașcă de ceai băută în fiecare zi ține demența la distanță, au descoperit cercetătorii din Singapore.


Consumul de ceai reduce cu până la 50% riscul afecțiunilor neurocognitive la persoanele în vârstă și cu maxim 86% la cei care prezintă un risc genetic de a dezvolta Alzheimer, se arată într-un nou studiu.

O ceașcă de ceai ține demența la distanță, au descoperit cercetători coordonați de profesorul Asistent Feng Lei de la Departamentul de Psihologie Medicală din cadrul Universității din Singapore.

Studiul a inclus 957 de chinezi cu vârste de peste 55 de ani și s-a întins pe parcursul mai multor ani. Informațiile au fost culese de la subiecți în intervalul 2003-2005, iar la intervale regulate, de doi ani, acești seniori au fost evaluați în privința funcțiilor cognitive, până în 2010.

Rolul neuroprotector al ceaiului nu este limitat la un anumit tip de ceai, tot ce contează este să fie pregătit din frunze de ceai, verde, negru sau ceai chinezesc.

“Deși cercetarea a implicat asiatici, rezultatele se pot aplica și altor rase. Descoperirile noastre au implicații majore în scopul prevenirii demenței. Deși s-au derulat teste clinice de calitate privind realizarea de medicamente, rezultatele farmacologice concrete pentru afecțiunile neurocognitive sunt incă vagi, iar strategiile de prevenție sunt departe de a fi mulțumitoare. Ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Datele evidențiate de studiul nostru arată că un mod de viată simplu și puțin costisitor poate reduce riscul de a dezvolta boli neurocognitive la bătrânețe” a explicat Feng.

“Având în vedere ceea ce știm în prezent, beneficiile pe termen lung ale consumului de ceai se datorează componenților bioactivi din frunze, cum ar fi cateninul, taninuri și flavonoide, care au rol antiinflamator și antioxidant și protejează creierul împotriva degradării vasculare.

Comentariile nu sunt permise.