Un craniu descoperit în Portugalia indică un strămoș necunoscut al omului

 

Oamenii de știință care au descoperit un fragment de craniu în Portugalia susțin că acesta datează de acum 400.000 de ani și aparține unui strămoș încă necunoscut al neanderthalienilor.

 

Craniul prezintă un mix de trăsături – unele care îl leagă de omul de Neanderthal, în timp ce altele sunt reprezentative pentru alte fosile dispărute din Europa.

Cercetătorii au găsit relicva în 2014, în peștera Gruta da Aroeira, din centrul Portugaliei. Se crede că neanderthalienii sunt cel mai apropiat strămoș al lui homo sapiens, specia căreia îi aparțin toți oamenii moderni.
Primii oameni moderni au apărut pentru prima dată în Africa, acum aproximativ 150.000 – 200.000 de ani și au migrat de pe acest cotinent acum 100.000 de ani. Despre neanderthalieni se crede că au locuit în Europa și Asia în intervalul cupris între 200.000 de ani și 40.000 de ani în urmă, după care au dispărut.
Fragmentul descoperit în Portugalia prezintă caracteristici similare cu oasele găsite în Spania, care sunt datate de acum 430.000 de ani și cu fragmentele găsite în sudul Franței, datând de acum 450.000 de ani. Este cea mai veche fosilă de craniu umană găsită în Portugalia și cea mai vestică din Europa, din perioada Pleistocenul Mijlociu, care a durat între anii 781.000 și 126.000.

“Sunt multe întrebări privind specia căreia îi aparține acest fragment de craniu. Tind să cred că aparțiune unui strămoș al omului de Neanderthal,” a declarat co-autorul studiului, Rolf Quam, de la Universitatea Binghamton din New York.

Quam a arătat că fosila va fi studiată cu atenție și în următorii ani pentru a avea o imagine cât mai completă a modului de viață în această zonă și evoluția acestui strămoș.

Cercetătorilor le-a luat o săptămână să escaveze blocul de pământ care conținea craniul și o jumătate de an pentru a scoate fragmentul din pământ. Echipa a folosit axe manuale din piatră pentru a disloca fosila.

Comentariile nu sunt permise.