Mormânt vechi de 1.000 de ani, plin de fresce colorate, descoperit în China

Culoriile vii ale unei fresce din China, veche de 1.000 de ani, îi uimesc pe arheologi.

China fresce
Recent a fost descoperit în Datong, nordul Chinei, un mormânt circular cu o vechime de 1.000 de ani, ai cărui pereți sunt decorați cu fresce colorate. Intrarea ciudatului cavou era flancată de imaginile a doi servitori, iar accesul era blocat de cărămizi. Arheologii care au studiat locul au fost nevoiți să intre printr-o gaură formată în tavanul realizat sub forma unei arcade.

Frescele de pe pereți arată servitori, macarale și numeroase articole vestimentare, care atârnă de etajere și ale căror culori sunt încă vii, în ciuda trecerii unui mileniu de la realizarea mormântului.

Cercetătorii Institutului Arheologic din Municipalitatea Datong au găsit în mijlocul mormântului o urnă cu rămășițele pământești carbonizate ale unor oameni. Deși nu s-au găsit texte în interiorul construcției mortuare, specialiștii cred că este vorba de un soț și o soție.

Arheologii consideră că acest mormânt datează din timpul Dinastiei Liao (907-1125). Potrivit LiveScience, această dinastie era controlată de Khitan și s-a dezvoltat în Nordul Chinei, în Mongolia și anumite părți ale Rusiei.

Comentariile nu sunt permise.