Părinții trăiesc mai mult decât persoanele fără copii

În ciuda nopților nedormite, grijilor constante și disconfortului financiar care apar odată cu nașterea copiilor, cei mici ne aduc și o viață mai îndelungată, arată un studiu recent. 

Speranța de viață a taților este cu doi ani mai mare decât a bărbaților care nu au copii, în timp ce mamele trăiesc cu 18 luni în plus, potrivit studiului.

Ca explicație, cercetătorii nu iau în considerare un efect biologic, ci rezultatul unei conexiuni afective, care este crucială în viața de la bătrânețe, când o simplă căzătură poate fi fatală. Oamenii care au familii unite sunt încurajați să meargă mai des la medic, sunt activi și se îngrijesc de dragul celor apropiați.

Studii anterioare au demonstrat că singurătatea sau pierderea partenerului la bătrânețe poate grăbi moartea, însă aceasta este prima cercetare care afirmă efectul protector al copiilor.

Dr Karin Modig, din cadrul Institutului Karolinska, Stockholm, Suedia, care a realizat studiul, a declarat că statutul de părinte este asociat longevității în mod special la vârsta a treia.

“Sprijinul primit de la copiii aflați la vârsta maturității poate fi esențial pentru sănătatea și longevitatea părinților. Mai mult, la bătrânețe stresul de a avea copii este diminuat și există beneficii datorate suportului social oferit de urmași.

Pentru a putea trage concluziile de mai sus, cercetătorii au studiat dosarele a peste 1,5 milioane de oameni născuți începând 1911 și au analizat data încetării din viață și dacă au avut sau nu copii. Luând în considerare și factori influenți, cum ar fi educația și nivelul de bunăstare, s-a constatat că speranța de viață este mai mare în rândul subiecților care aveau copii.

Comentariile nu sunt permise.