Ce legătură există între experiențele religioase și epilepsie?

Experiențele religioase intense ar putea fi legate de epilepsie, se arată într-un studiu dat recent publicității.


Cercetători de la Universitatea din Missouri, SUA, au descoperit că există conexiuni neurologice între dispoziția unei persoane pentru activități religioase și boli ca epilepsia.

“Cercetări mai vechi au evidențiat faptul că oamenii au o tendința neurologică distinctă care îi orientează spre spiritualitate” a declarat coordonatorul principal al studiului, Brick Johnstone, care este neuropsiholog și profesor de sănătate mentală.

“Studiul nostru a pornit de la premisa că înclinația oamenilor pentru experiențe religioase sau spirituale ar putea avea o sursă neurologică” a continuat Johnstone.

Cercetătorii au format un grup de 39 de persoane care suferă de epilepsie, de diferite religii (32% protestanți, 10% catolici, 5% budiști, 5% atei, iar 10% nu au indicat nicio convingere religioasă) și i-au implicat în două studii. Primul a examinat caracteristicile comportamentale asociate epilepsiei, iar cel de-al doilea a măsurat implicarea în activități religioase sau orientarea spirituală a subiecților.

“Am descoperit o corelație foarte puterică între concepțiile filosofico-religioase și epilepsie, însă nicio legătură între gândirea emoțională și această boală”, susține co-autorul studiului Greyson Holliday.

“Analiza noastră sugerează faptul că oamenii au predispoziții neurologice naturale să se gândească la religie, însă nu într-un mod asociat cu emoția” a subliniat Holliday.

Următorul pas pe care îl vor face cercetătorii de la Missouri University va fi să analizeze experiențele religioase înainte și după operații pe creier ale unor pacienți, pentru a aprofunda procesele neuropsihice din spatele religiozității, scrie The Guardian.

Comentariile nu sunt permise.