Oamenii refuză să afle informații care le pot tulbura fericirea

Un studiu dat recent publicității a arătat că oamenii evită în mod deliberat informațiile care le pun în pericol fericirea și bunăstarea personală.

 

Cercetători de la Carnegie Mellon University susțin că simplul eșec în a obține anumite informații este de fapt un exemplu de “evitare a informațiilor”, însă sunt utilizate și alte strategii.

Suntem adepții unei direcționări selective a atenției către date care ne reafirmă convingerile și au impact pozitiv asupra noastră. Uităm informațiile despre care ne dorim să nu fie adevărate.

Trăim în era informației: cei care doresc să țină cură de slăbire pot găsi informații despre nutriție, oamenii care riscă să aibă boli genetice pot face teste medicale de ultimă generație, iar cetățenii din democrațiile moderne au acces la surse de informare care acoperă întreg spectrul politic.

“În economie, standardul normal prevede ca oamenii să caute informații care îi ajută în procesul de luare a deciziilor, să nu evite în mod activ datele disponibile și să le accepte fără pasiune pe cele noi” consideră George Loewenstein, Profesor de Economie și Psihologie la Universitatea Herbert A. Simon și co-fondator al domeniului economiei comportamentale.

“Însă, adesea evităm informațiile utile în business dacă avem impresia că poate fi dureroasă aflarea lor. Spre exemplu, profesorii mai slab pregătiți ar putea beneficia în urma feedback-ului studenților, însă sunt mai puțin înclinați să afle ce evaluări au primit comparativ cu profesorii buni” a continuat Loewenstein.

Chiar atunci când nu putem ignora în mod categoric informațiile, avem tendința de a le interpreta diferit.

Date problematice sunt tratate ca fiind credibile atunci când sunt în spiritul a ceea ce o persoană vrea să creadă, cum este cazul cercetărilor discreditate care fac legătura între vaccinuri și autism. Există și reversul, când evenimente dovedite științific sunt respinse pentru că sunt contrare convigerilor oamenilor, exemplu în acest caz fiind dezavuarea dovezilor privind schimbările climatice.

Înțelegerea în profunzime a locului, rațiunilor și felului în care oamenii evită anumite informații poate fi utilă guvernelor și companiilor private în construirea de mesaje eficiente, care să nu fie respinse.

Comentariile nu sunt permise.