„Dacă sistemul polenizării este distrus, va fi o catastrofă”. Ce soluție există

Insectele, în special albinele, ajută la polenizarea plantelor atât a celor din culturi, cât și a plantelor sălbatice. „Dacă acest sistem al polenizării este distrus, va fi o catastrofă” spun specialiștii.
Polenizare

Eijiro Miyako, un cercetător chimist de la Institutul Național de Științe și Tehnologii Industriale Avansate din Tsukuba, Japonia, și-a propus să găsească o soluție pentru polenizarea plantelor în urma dispariției insectelor datorită distrugerii habitatului acestora, îmbolnăvirii sau expunerii masive la pesticide.

Insectele, în special albinele, ajută la polenizarea plantelor atât a celor din culturi, cât și a plantelor sălbatice. „Dacă acest sistem al polenizării este distrus, va fi o catastrofă” a declarat Miyako.

Cercetătorul a devenit pasionat de tema polenizării după ce a văzut un documentar la televizor despre starea îngrijorătoare a populațiilor de insecte.

În 20017 a încercat să creeze un gel care coduce electricitatea, dar acest experiment a fost un eșec complet. A pus lichidul într-un borcan, l-a pus într-un sertar și a uitat de el până în 2015, când, făcând curâțenie în laborator, a scăpat din greșeală borcanul, care s-a spart.

Gelul împrăștiat pe podea a strâns particule de praf, ceea ce l-a făcut pe Miyako să se gândească cum perișorii albinelor prind polenul, iar soluția i-a venit pe loc: polenizarea artificială.

A încercat prima dată cu insecte nepolenizatoare, furnicile, care riscau să fie devorate de prădători. Apoi, cu muștele, pe care le-a camuflat cu un gel, însă a ajuns la concluzia că cel mai bun este un polenizator care poate fi controlat și care nu se abate de la sarcinile sale în căutarea unui picnic.

Chimistul japonez a cumpărat 10 drone de dimensiunea unui kiwi, a învățat să le piloteze, iar pe cea care a supraviețuit testelor de zbor a acoperit-o la bază cu păr de cal scurt și a folosit electricitatea pentru a sta firele drepte. Prin adăugarea gelului, părul de cal a funcționat ca perișorii albinei, se arată în Science News.

În urma testelor, dronele au reușit să polenizeze cu succes crini japonezi, prin perierea unei flori pentru a colecta polen, apoi zburând către alta pentru a-l descărca.

Încântat de reușita sa, Miyako crede că este posibil să automatizeze o flotă de 100 de drone care folosesc GPS și inteligență artificială pentru a poleniza plante alături de albine și de alte insecte.

Comentariile nu sunt permise.