Moment de cotitură în fizică. Noi descoperiri despre viteza de expansiune a universului

Trei fizicieni au luat un premiu Nobel pentru teoria lor că universul se află într-o expansiune din ce în ce mai accelerată. Acum date noi contrazic această ipoteză devenită pilon fundamental în modelul standard al fizicii contemporane.


În urmă cu 5 ani, teoria surprinzătoare a fizicienilor Brian Schmidt, Adam Riess şi Saul Perlmutter de la sfârșitul anilor 1990 potrivit căreia expansiunea universului nostru se face la o viteză din ce în ce mai mare a fost răsplătită cu un premiu Nobel.

Acum, o echipă de oameni de știință condusă de profesorul Subir Sarkar de la Oxford University pun sub semnul întrebării acest concept cosmologic standard.

Savanții au analizat în 2016 un set de date mult mai complex, cam de 10 ori mai amplu decât cel luat în calcul de vechea ipoteză, scrie Phys.org.

Concluzia? Dovezile pentru ipoteza accelerării sunt mai fragile decât se credea până acum. Noile date statistice indică mai degrabă o rată constantă a expansiunii.

Care este ideea cu expansiunea universului? Potrivit teoriei Big-Bangului, universul nostru îşi are începuturile într-un singur punct originar, de o densitate incredibil de mare, numit şi singularitate. După ce materia a fost creată prin explozia inițială, Universul şi-a început expansiunea.

Acest fapt înseamnă că toate galaxiile se îndepărtează una faţă de alta. Inițial s-a presupus că viteza de expansiune este tot mai scăzută, fiind luată în calcul ipoteza “logică” a unei “forțe de frecare” care opune rezistență și reduce înaintarea universului post Big-Bang.

Dar la începutul secolului 21 tocmai modelul opus a avut câștig de cauză, în urma unui set de observații și calcule: lumea fizicii a acceptat ideea uluitoare că galaxiile s-ar îndepărta unele de altele cu o viteză din ce în ce mai mare…

“Descoperirea accelerată a expansiunii universului a dus la acceptarea pe scară largă a ideii că universul este dominat de ‘materia întunecată’, care se comportă ca o constantă cosmologică. Acesta e modelul standard din cosmologia actuală. Acum avem, însă, o bază de date mult mai consistentă de supernove pe baza cărora putem face calcule statistice mai exacte”, a declarat profesorul Subir Sarkar.

În urma noii analize, teoria expansiunii accelerate a fost declasificată din perspectiva certitudinii sale la nivelul “3 sigma”, mult sub standardul “5 sigma” cerut de o descoperire de semnificație fundamentală.

Există și alte indicii care susțin teoria expansiunii în accelerare a universului, însă fizicianul de la Oxford crede că toate acestea sunt teste indirecte și că presupun un cadru teroretic asumat deja.

“Studiul nostru contribuie la demonstrarea faptului că un pilon de bază al modelului cosmologic standard este mai degrabă firav. Desigur, mai e mult de muncă pentru a ajunge la o concluzie clară”, a mai spus Sarkar.

Potrivit acestuia, un progres decisiv va fi făcut atunci când un telescop de mare performanță (European Extremely Large Telescope) va putea măsura direct pe o perioadă de 10-15 ani dacă rata de expansiune este într-adevăr în accelerație. Studiul condus de prof. Sarkar a fost publicat recent în revista Scientific Reports din grupul editorial Nature.

Comentariile nu sunt permise.