Planeta 9 ar putea rezolva marele mister al sistemului nostru solar

Zilele în care Planeta 9 se ascunde încă într-un colț întunecat ale sistemului nostru solar ar putea fi numărate.

Ipotetica planetă gigant de dincolo de Pluto, care ar fi de 10 ori mai masivă decât Terra, va fi descoperită efectiv în cel mult 16 luni de acum înainte, a îndrăznit să facă o predicție astronomul Mike Brown, potrivit site-lui Science.com.

“Sunt atât de mulți astronomi care o caută cu telescoapele lor încât nu poate scăpa neobservată mai departe de iarna viitoare”, a spus Brown la o conferință comună a American Astronomical Society’s Division for Planetary Sciences (DPS) și European Planetary Science Congress (EPSC).

În prezent sunt 8-10 grupuri de astronomi care caută Planeta gigant.

Planeta Nouă a fost confirmată ipotetic în ianuarie 2016 de astronomii Konstantin Batygin și Mike Brown de la Caltech, după ce ipoteza fusese lansată în mod serios în 2014 de Scott Sheppard și Chadwick Trujillo, de la Carnegie Institution for Science in Washington și Gemini Observatory din Hawaii.

Teoria planetei-gigant a pornit de la observațiile că anumite planete pitice de dincolo de Pluto au în comun anumite caracteristici orbitale bizare. Cea mai logică explicație: există probabil un obiect masiv care le perturbă traseul.

Din ianuarie până în prezent au apărut noi “confirmări” ale ipotezei inițiale, legate de orbitele altor corpuri cerești.

Acum echipa de cercetători de la Caltech a venit cu o ipoteză și mai îndrăzneață: Planeta 9 ar putea fi responsabilă pentru cel mai persistent mister legat de sistemul nostru solar. Este vorba de înclinația de 6 grade pe care o au toate cele 8 planete în raport cu Soarele.

O planetă atât de masivă ar obliga întreg sistemul nostru solar să fie puțin aplecat într-o parte, a explicat autorul noului studiu, Elizabeth Bailey.

Telescopul cel mai performant care ar putea ajuta la descoperirea planetei misterioase este telescopul național japonez, Subaru din Mauna Kea în Hawaii.

Se presupune că Planeta 9 se află la sute de măsuri AU de Pământ (AU este distanța de la Terra la Soare, care este de 150 milioane kilometri).

Comentariile nu sunt permise.