Materia neagră rămâne invizibilă pentru oamenii de știință

După un experiment de 20 de luni realizat cu detectorul ultra performant Large Underground Xenon din Dakota de Sud, particula misterioasă care deține secretul universului nostru rămâne în continuare ascunsă.

materie neagra

Se cunosc puține lucruri despre materia neagră sau întunecată (dark matter), dar se presupune că ea constituie aproximativ 80% din Univers. Cu toate acestea, eforturile savanților de a observa empiric această substanță invizibilă au dat greș și de această dată, scrie CSMonitor.

“Peste 80% din materia din Univers este materie întunecată. Materia obișnuită apare sporadic, ca niște obiecte plutitoare pe un ocean de  materie neagră. Trebuie să înțelegem ce este această formă de materie”, a declarat Richard Gaitskell de la Universitatea Brown..

Proiectul de detectare a materiei întunecate în care s-au investit 10 milioane de dolari s-a realizat în subteran la 1,5 kilometri adâncime, într-o fostă mină de aur din Lead, Dakota de Sud.

Proiectul Large Underground Xenon experiment (LUX), este unul dintre cele trei experimente derulate simultan pentru a descoperi materia întunecată. Un al doilea proiect este în derulare pe Stația Spațială Internațională (ISS) iar al treilea experiment, care încearcă să genereze materie întunecată, se derulează în cadrul Marelui Accelerator de Particule (Large Hadron Collider), aparținând de CERN.

Esența experimentului din Dakota de Sud consta în izolarea sistemului de radiația de fundal și de alți posibili factori perturbatori. Problema este că aceste particule interacționează extrem de puțin cu materia obișnuită. Oamenii de știință nu au renunțat la idee, în urma eșecului de etapă: noul proiect are un buget de 50 de milioane de dolari și include o versiune mai performantă a LUX denumită Lux-Zeplin, care va fi de aproximativ 70 de ori mai sensibil decât vechiul detector și va deveni operațional din anul 2020.

Până acum oamenii de știință dispun doar de dovezi indirecte ale existenței acestei forme de materie, dovezi legate în special de modul în care se formează galaxiile și de felul în care lumina este deviată atunci când străbate roiuri galactice. Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele, oricât de performante ar fi ele.

Comentariile nu sunt permise.