Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru miliarde de oameni. Motivul…

O treime din umanitate nu mai poate vedea cerul înstelat din cauza gradului ridicat de luminozitate de pe Pământ.

Calea Lactee

Calea Lactee a inspirat de-a lungul secolelor poeţii, artiştii şi astronomii, însă acum tinde să devină o amintire şi un capitol găsit doar în cărţi, potrivit unui atlas al “poluării prin lumină” prezentat de The Guardian.

Oamenii de ştiinţă descriu acest fenomen ca pe o “pierdere culturală de o magnitudine fără precedent”. Cât de gravă este situaţia se poate vedea în atlasul global al poluării cu lumină de mai jos.

Studiul arată că 60% dintre europeni şi aproape 80% dintre locuitori din America de Nord nu mai pot vedea brâul de stele luminoase de pe cer din cauza luminii artificiale din oraşe. Ţările unde cerul este imperceptibil noaptea pentru toată populaţia sunt Singapore, Kuweit şi Malta.

“Este o pierdere majoră. Cu ajutorul tehnologiei, am eliminat posibilitatea de a vedea cerul noaptea pentru  generaţii întregi de acum înainte”, spune Chris Elvidge de la US National Oceanic and Atmospheric Administration.

Cele mai afectate sunt zonele citadine din Hong Kong, Beijing şi de pe Coasta de Est a Americii, urmate de Qatar, Olanda şi Israel. În Belgia, cerul înstelat nu mai poate fi văzut de 51% din ţară.

“Umanitatea a îmbrăcat planeta într-o ceaţă luminoasă care împiedică o mare parte din populaţie să mai perceapă galaxia”, spun autorii studiului.

Comentariile nu sunt permise.