Cu creierul la ecograf. Neurologii te scanează și îți spun cât de inteligent ești

Ultima pretenție a neurologiei este aceea că poate detecta nivelul de inteligență al unei persoane prin simpla scanare a creierului.

scan creier

O echipă de neurologi americani a descoperit un lucru care ar putea revoluționa multe domenii – inteligența poate fi prevăzută destul de exact cu ajutorul unui scanner RMN funcțional (fMRI sau Functional magnetic resonance imaging).

Studiul, publicat în revista Nature Neuroscience, arată că “inteligența fluidă” a unui individ poate fi văzută cu ochiul liber printr-o analiză a conexiunilor care se petrec în creier.

După cum se spune în raportul citat de publicația The Independent, “profilele de conectivitate funcțională pot fi utilizate pentru a stabili stadiul cognitiv fundamental de inteligență fluidă al subiecților”.

Savanții au mai descoperit un lucru remarcabil: matricea de conexiuni neuronale ale fiecărei persoane este unică – ca un fel de amprentă mentală, care ar putea fi utilizată în extremis la identificarea cuiva când nicio altă metodă nu e aplicabilă.

Viitorul nu sună bine deloc. Unul dintre autorii studiului, Todd Constable, spune că în viitor angajatorii vor scana creierul candidaților ca să vadă dacă aceștia sunt potriviți jobului respectiv. Cu alte cuvinte, interviul de angajare va fi înlocuit de o ecografie neurologică complexă anexată la CV.

Și Richard Haier, cercetător la University of California, spune că universitățile vor putea scana creierul studenților ca să își dea seama ce tip de educație li se potrivește.

Comentariile nu sunt permise.