Dalai Lama: Sunt un refugiat cu experienţă. Este teribil ce se întâmplă azi

Dalai Lama a vorbit recent, într-un interviu acordat publicaţiei The Big Issue, despre refugiaţii din Siria, despre drama conflictelor religioase din zilele noastre şi despre absurdul de a fi prigonit în numele lui Dumnezeu.


Liderul religios al Tibetului, aflat în exil de zeci de ani, se auto-defineşte ca un “refugiat senior” şi spune că este de negândit ca oamenii să se urască şi să se ucidă unii pe alţii din motive religioase. Dacă mai demult refugiaţii erau victimele unor conflicte politice, azi credinţele religioase stau la baza prigoanei fără precedent.

Sunteţi probabil cel mai celebru refugiat din lume. După ce aţi stat atât de mult timp departe de casă, aţi găsit altceva decât o locaţie geografică căreia să-i aparţineţi?

Un proverb din Tibet spune “oriunde te simţi fericit este casa ta şi oricine se poartă frumos cu tine este părintele tău”. Desigur, am o relaţie specială cu India şi îmi place Europa. Cel puţin aici e curat! Te uiţi în jur şi vezi fraţi şi surori, cum să nu te simţi apropiat de ei? Nu este cazul să spun  “Eu sunt tibetan” sau “Sunt budist”. Dacă fac asta, impun un fel de distanţă şi mă izolez.

Simţiţi un fel de apropiere cu cei care fug acum din Siria sau din alte părţi ale lumii în căutarea unui loc mai bun?

Sigur, sigur. Când întâlnesc noi refugiaţi, întotdeauna le spun că eu sunt unul cu experienţă, cu ştate vechi (senior refugee)! Este o problemă creată de oameni, din motive variate. Înainte erau mai ales raţiuni politice – naţiuni diferite se războiau între ele şi un număr mare de oameni ajungeau refugiaţi. În zilele noastre este un motiv religios care îi face pe oameni să fie prigoniţi. Să ucizi din cauza unor diferenţe de credinţă… Este de negândit. Toate tradiţiile religioase vorbesc de compasiune, iubire, iertare, toleranţă, şi între timp aceste concepte religioase îi separă pe oameni şi ei se ucid unii pe alţii… Teribil.

Toate religiile proclamă pacea, dar sunt folosite ca argumente pentru justificarea războiului.Există o latură întunecată a religiilor care îi atrage pe unii sau e o latură întunecată în noi toţi?

Nu există o parte întunecată a religiei. Conceptul unui singur adevăr, unei singure religii este vechi de secole. Eu întotdeauna fac o distincţie – într-un caz individual, conceptul unui singur adevăr şi al unei singure religii este foarte util. În termeni de comunitate, este nerealist. Aici trebuie să foloseşti conceptul mai multor adevăruri, mai multor religii. Azi sunt un miliard de musulmani, tot pe-atâţia creştini, 600 de milioane de hinduşi şi 800-900 milioane de budişti. Unii dintre ei nu pot să-i elimine pe toţi ceilalţi.

Comentariile nu sunt permise.