Cele 16 dorințe irezistibile din spatele religiei. Teoria unui psiholog american

Religia se reduce la 16 dorințe primordiale ale ființei umane, spune un profesor de la Universitatea din Ohio. Este singura ofertă socială care le satisface pe toate, un fel de pachet all-inclusive.


Un psiholog care a studiat motivațiile umane vreme de 20 de ani a ajuns la concluzia că religia își atrage adepții deoarece satisface toate cele 16 dorințe primordiale ale omului.

În ultima sa carte, The 16 Strivings for God (Mercer University Press, 2016), Steven Reiss susține că esența religiei nu poate fi redusă la o singură trăsătură umană, potrivit Science Blog.

“Nu e vorba doar de frica de moarte. Religia nu ar fi putut să obțină acceptarea în masă dacă ar fi împlinit doar una sau două dintre dorințele de bază”, spune Reiss.

Reiss a dezvoltat anterior un chestionar (Reiss Motivation Profile), care măsoară cât de mult apreciază oamenii fiecare dintre scopurile din viață. Rezultatul a fost o altă carte, pe care se bazează cea despre religie Cine sunt eu? Cele 16 dorințe de bază care ne motivează acțiunile și ne definește personalitățile.

Psihologul și colegii săi de la Universitatea din Ohio au stabilit un “tablou” al celor 16 elemente (dorințe de bază) pe care toții oamenii le-ar împărtăși:

  • curiozitatea, foamea, familia, onoarea, independența, ordinea, dorința de a fi acceptați de ceilalți, idealismul, activitatea fizică, puterea, fantezia, contactul social, poziția socială, economisirea, liniștea și răzbunarea.

Un punct crucial al teoriei este ideea că fiecare dintre cele 16 dorințe motivează personalități opuse și o religie de succes știe să-i satisfacă pe toți acești oameni opuși.

De exemplu, dorința de contact social. “Religia trebuie să fie atrăgătoare și pentru extrovertiți și pentru introvertiți” spune Reiss.

Pentru primii, religia oferă sărbători și îi învață că prietenia e bună. Pentru ceilalți, religia încurajează meditația și solitudinea. “Religia atrage toate tipurile de oameni, atât pe făcătorii de pace, cât și pe cei care vor un Dumnezeu mânios și răzbunător”, mai spune psihologul american.

Comentariile nu sunt permise.