Misterul ciorilor bocitoare a fost rezolvat de oamenii de ştiinţă

Până acum nu se ştia de ce ciorile se strâng în jurul unei alte ciori moarte. Acest ciudat ritual de înmormântare i-a intrigat multă vreme pe biologi.

Oamenii de ştiinţă au propus acum o ipoteză, în urma unui studiu amănunţit al comportamentului ciorilor: Păsările îşi petrec morţii pentru a învăţa cât mai multe lucruri despre potenţialele pericole la adresa propriei lor vieţi, spun cercetătorii.

Savanţii mai susţin că păsările îşi amintesc perfect chipul unui om sau al unui animal pe care îl văd în zonă în acel moment. Chiar şi după şase săptămâni ciorile se sperie de omul pe care l-au văzut lângă surata moartă.

“Comportamentul funerar al ciorilor a fost remarcat peste tot în lume şi oamenii îi tot întreabă pe biologi de ce fac acest lucru ciudat. Nu am ştiut ce răspuns să le dăm”, a spus Kaeli Swift profesor la Universitatea din Washington.

Studiul a urmărit comportamentul ciorilor în clipa în care au fost introduse păsări împăiate în zonele unde se hrăneau. Pasărea care descoperea “cadavrul” începea să ţipe şi se strângeau 5-11 alte păsări.

Grupul de zburătoare începea să facă gălăgie, după care urma o perioadă de linişte şi părăseau locul după circa 20 de minute.

Ciorile urmăreau cu atenţie care sunt ameninţările din perimetrul respectiv şi puteau ţine minte perioade lungi de timp persoanele sau oamenii care treceau prin zonă.

Savanţii susţin că învăţarea socială este reală în cazul ciorilor. Prezenţa unei măşti în apropierea locului unde au fost capturate câteva ciori a fost nu doar memorată, ci şi transmisă mai departe altora.

“Numărul ciorilor care întâmpinau cu ostilitate masca respectivă era în creştere după cinci ani de la evenimentul traumatic care a avut în centrul lui doar câteva exemplare”, spun savanţii, potrivit DailyMail.

Comentariile nu sunt permise.