Râuri de apă sărată pe Marte, confirmate de NASA

Apa în stare lichidă este aproape sigur responsabilă pentru fâşiile misterioase care apar pe Marte în fiecare sezon cald, se arată într-un articol publicat în revista Nature Geoscience. NASA prezintă descoperirea ca fiind o una majoră prin implicaţiile sale microbiologice.


Imaginile din satelit au identificat de mai mulţi ani o serie de șanțuri pe suprafața planetei care păreau să fie create de apă fluidă, dar abia acum savanţii au găsit o metodă de a afla ce cauzează aceste linii negre.

Formele dispar în timpul iernii și reapar primăvara, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că se datorează unor mișcări de apă în forma unor mici cascade pe suprafața lui Marte în perioadele cu temperatură ridicată.

Fenomen este numit “recurring slope lineae” sau RSL şi se referă la existența acestor fâșii de forma degetelor de la mână pe suprafața planetei.

Descoperirea apare în revista Nature Geoscience cu doar câteva ore înainte ca NASA să anunţe o “descoperire majoră” pe Marte. “Prezenţa apei lichide pe Marte chiar în zilele noastre, nu doar în trecutul îndepărtat, are implicaţii astrobiologice, geologice şi hidrologice şi poate influenţa explorarea umană din viitor”, se spune în articolul semnat de Lujendra Ojha şi colegii de la Georgia Tech.

Comentariile nu sunt permise.