NASA anunţă o descoperire majoră pe Marte. Un tânăr savant de 25 de ani din Nepal, în spatele ei

Toată lumea este cu ochii pe NASA după ce a anunțat că va organiza luni o conferință de presă extrem de importantă cu privire la ultimele descoperiri legate de planeta Marte.

Nimeni nu știe despre ce este vorba, însă se fac deja speculații. Comunicatul NASA spune că va fi anunțată o “descoperire majoră” (a major science finding) a agenției care explorează planeta Marte.

Titlul comunicatului de presă este și mai incitant: “Mars Mystery Solved” și pare să trimită la un mister intens dezbătut până acum care a fost în fine rezolvat.

Tema care a ținut capul de afiș al cercetărilor despre Marte din ultimii ani este legată de existența apei pe a treia planetă de la Soare și deci de posibilitatea unor forme microscopice de viață.

Un indiciu legat de descoperirea pe care NASA o va anunța este dat de prezența “ciudată” la conferința de presă de luni a unui student de la Georgia Tech.

Nepalezul Lujendra Ojha este doctorant în științe planetare și a descoperit în 2011 “posibile râuri de apă sărată” pe Marte, notează Inverse.com.  Ojha a observat o serie de șanțuri pe suprafața planetei care păreau să fie create de apă fluidă.

Studentul a cercetat împreună cu profesorul său de la Arizona University, Alfred McEwen, invitat de asemenea la conferința de luni, un fenomen numit “recurring slope lineae” sau RSL. Acesta se referă la existența unor fâșii de forma degetelor de la mână pe suprafața planetei.

Formele dispar în timpul iernii și reapar primăvara, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că se datorează unor mișcări de apă în forma unor mici cascade pe suprafața lui Marte în perioadele cu temperatură ridicată.


În urmă cu patru ani, când presa din Nepal a publicat știrea despre descoperirile lui Ojha, acesta a insistat să nu fie publicată fotografia sa deoarece vrea să rămână anonim. “Nu ţin ca oamenii să îmi cunoască numele sau fața. Puteți să ștergeți poza mea de pe site? Nu îmi doresc ca lumea să îmi vadă fața, vreau să rămân anonim”, a scris atunci Lujendra Ojha către complete.nepal.lcom.

Este posibil ca descoperirea anunțată luni de NASA să fie legată de zonele RSL de pe Marte, cu atât mai mult cu cât robotul Mars Reconnaissance Orbiter a captat recent imagini cu rezoluție mare asupra acestui fenomen și peste 200 de savanți s-au strâns în august la Monrovia, California ca să analizeze aceste detalii video.

Dacă descoperirea se referă la apa lichidă, este posibil ca sursa să fie subterană și e posibil ca Martea să fie străbătută de râuri subterane.

Și unde este apă, este și șansa vieții.

Comentariile nu sunt permise.