Gaura neagră din centrul galaxiei noastre dă semne de viață

Ceva se întâmplă: gaura neagră din centrul galaxiei noastre dă semne de viață. 


Trei telescoape spațiale aflate pe orbita Pământului au detectat un ritm în creștere al emisiilor de raze-X venite dinspre gaura neagră gigant poziționată în centrul Căii Lactee.

După o monitorizare pe termen lung, astronomii au ajuns la concluzia că această gaură neagră este mai degrabă “tăcută”, cu excepția acestei activități recente.

“Milky Way’s Black Hole Shows Signs of Increased Chatter”, se arată într-un comunicat al NASA. Savanții încearcă să afle dacă “ticăitul” recent ține de comportamentul normal al obiectului cosmic sau a fost declanșat de “apropierea recentă a unui obiect misterios, asemănător unui nor de praf”.

Astronomii au pus cap la cap observațiile din ultimii 15 ani asupra “super-masivei” găuri negre din miezul Căii Lactee.

Numele ei este Sagittarius A* (sau Sgr A* pe scurt) și cântărește de 4 milioane de ori masa Soarelui nostru. Razele X ar fi produse de gazul fierbinte care plutește către gaura neagră.

Ce spune NASA acum: în ultimul an, Sagittarius A* a produs de 10 ori mai multe raze-X decât înainte, cam câte o flamă la fiecare 10 zile.

Această activitate intensă a început la scurt timp după apropierea de Sgr A* a unui obiect misterios numit de NASA G2.

“Acum un an credeam că acest nor de praf nu a avut niciun efect asupra găurii negre, dar noile date demonstrează contrariul”, a spus Gabriele Ponti de la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics in Germany.

Astronomii au crezut inițial că G2 este un nor extins de gaz și praf. După trecerea pe lângă Sgr A* la finalul anului 2013, aspetul nu i s-a schimbat mult, cu excepția unei îngustimi ca urmare a presiunii gravitaționale.

Asta i-a făcut pe savanți să creadă că G2 este de fapt o stea învelită într-o coajă de praf.

Comentariile nu sunt permise.