Cum s-au transformat oasele unor pești duși în spațiu

Astronomii japonezi au testat pe pești efectele micro-gravitației asupra sistemului osos. Rezultatele au fost surprinzătoare.

 

Peștii din specia Medaka, care au stat câteva săptămâni la Stația Spațială Internațională, au dezvoltat oase mai subțiri și mai ușoare, se arată într-un raport al cercetătorilor japonezi.

Testele au fost realizate pentru a explica de ce oasele cosmonauților devin mai puțin dense după ce petrec perioade lungi de timp în imponderabilitate.

Savanții de la Tokyo Institute of Technology cred că timpul petrecut în microgravitație încurajează activitatea osteoclastă. Osteoclastul este celula din sânge cu rolul de a distruge partea internă a osului pe măsură ce la suprafața lui se depun noi straturi de substanță osoasă

Aceste celule au rolul de a remodela oasele în timpul creșterii

Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a fost posibil cu ajutorul ingineriei genetice: oasele peștilor monitorizați au căpătat proprietăți fluorescente astfel încât să poată fi analizate în timp real.

Lipsa de gravitație are și alte efecte asupra organismelor: reduceri ale masei musculare, scăderea imunității, impact asupra tensiunii arteriale, probleme de vedere etc.

Comentariile nu sunt permise.