Mesajele subliminale îți pot schimba experiența durerii

Cei mai mulți oameni asociază termenul “subliminal” cu o manipulare malignă, însă un studiu recent a arătat cum tehnici subliminale (cu influență sub pragul de conștientizare) pot altera răspunsul nostru la durere.

 


Una dintre concluziile cercetării este aceea că informația care nu este înregistrată conștient învață creierul mai multe lucruri decât credeau neurologii și alți oameni de știință.

Rezultatele studiului oferă și o nouă metodă de a înțelege celebrul “efect placebo”, potrivit Scientific American.

Perceperea durerii depinde parțial de așteptări, ceea ce explică parțial puterea lui placebo, dar și a efectului advers – nocebo (când crezi că te va durea ceva, chiar o să te doară mai rău decât e cazul).

Cercetătorii au studiat acest efect al așteptării mentale folosind tehnici de condiționare: percepția unei dureri a fost redusă prin faptul că subiecții priveau imagini care erau asociate în mintea lor cu ceva plăcut.

Studiile de până acum presupuneau că modificarea durerii depinde de așteptările conștiente, însă o cercetare realizată de Harvard Medical School și Karolinska Institute Stockholm (condusă de Karin Jensen) a arătat că și un input subliminal poate modifica gradul de durere percepută.

Experimentul a constat în asocierea, în cazul a 47 de subiecți, a unor imagini cu dureri mai mici sau mai mari create prin aplicarea unui obiect fierbinte pe antebraț.

O parte dintre dintre subiecții la experiment au fost expuși doar subliminal la imaginile respective – le-au fost trecute cu viteză prin fața ochilor, neamintindu-și nimic din ce au văzut.

Percepția relativă a durerii a fost ulterior măsurată în raport cu imaginea asociată. Schimbarea de percepție a fost înregistrată, în mod surprinzător și în cazul celor care nu știau exact ce imagini au văzut.

“Studiul demonstrează că răspunsul la durere este modelat de așteptările de care nu suntem neapărat conștienți”, a explicat Karin Jensen. Pentru unii pacienți, efectul placebo se declanșează automat la cadrul de spital sau la comportamentul și înfățișarea medicului.

Comentariile nu sunt permise.