Misterul hexagonului gigant de pe Saturn primește o nouă explicație

Hexagonul misterios de la Polul Nord al planetei Saturn primește în sfârșit o explicație plauzibilă de la astronomi.

Structura hexagonală de la nivelul atmosferei a fost descoperită inițial în 1988 cu ajutorul imaginilor captate de Voyager cu câțiva ani mai devreme. Existența certă a fost confirmată abia de sonda Cassini mai târziu.

Nimic asemănător nu a fost observat în cazul oricărei alte planete sau satelit natural. Structura conține un vârtej în mijloc și are un diametru de 32.000 kilometri

Adâncimea hexagonului ajunge la 100 km în atmosfera lui Saturn.

Voyager și Cassini au identificat multe caracteristici ale formei bizare care pot ajuta la explicarea cum s-a format. De exemplu, punctele hexagonului se rotesc în jurul centrului cam în același ritm cu care planeta se rotește în jurul propriei axe.

Acum cercetătorii au dezvoltat un model cu simulări pe computer care încearcă să explice cu mai multă acuratețe toate mișcările care au loc în interiorul hexagonului.

Explicația pornește de la ipoteza unui un jet de nisip care vine dinspre partea de est a Polului Nord. Mici perturbații ale jetului, datorate unor mase de aer care circulă precum vânturile de pe Terra, duc la crearea unei structuri de tip hexagonal, potrivit Space.com.

Comentariile nu sunt permise.