Două găuri negre se ciocnesc sub ochii astronomilor. Ar putea produce un “val gravitațional”

Astronomii de la Columbia University au confirmat că două găuri negre aflate în curs de coliziune și urmărite de savanți încă de anul trecut sunt mult mai aproape de impact decât se credea până acum.

Coliziunea dintre cele două găuri negre va avea un impact neobișnuit, spun cercetătorii: pe lângă faptul că toate stelele din apropiere vor fi distruse, ciocnirea ar putea emite și valuri gravitaționale, ca într-un fel de tsunami cosmic.

Practic, este posibilă o spargere în continuumul spațio-temporar, ca urmare a coliziunii, potrivit PopSci.com. În plus, urmărind un asemenea “spectacol”, se poate studia mai aprofundat teoria relativității generale a lui Einstein.

Cele două găuri negre sunt localizate în constelația Fecioarei (Virgo), mai precis în galaxia PG 1302-102, la miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce îi face pe savanți să creadă că impactul asupra lumii noastre este practic zero.

Savanții se așteaptă ca apogeul acestui fenomen de coliziune să aibă loc în intervalul de 100.000 de ani.

“Detectarea undelor gravitaționale ne va permite să probăm secretele gravitației și să testăm teoria lui Einstein în cel mai dificil mediu din universul nostru – găurile negre”, a declarat Daniel D’Orazio, unul dintre autorii unui studiu publicat de revista Nature.

Astronomii spun că putem sta liniștiți în privința efectelor pe care le-ar putea avea acest rarisim eveniment cosmic, însă nu putem fi siguri că alte două găuri negre nu se “înghit” una pe alta chiar acum mult mai aproape de noi.

Comentariile nu sunt permise.