Omul explorează galaxiile, dar fundul oceanelor se adâncește în întuneric

Are umanitatea vreun viitor în explorarea oceanelor? se întreabă jurnaliștii de la New York Times. Răspunsul este greu de dat în momentul de față, când domeniul cercetării subacvatice este mai subfinanțat ca niciodată.

Un laborator guvernamental al SUA a făcut descoperiri importante pe fundul Oceanului Pacific, în Hawaii, însă bugetul alocat unei activități de acest tip este din ce în ce mai mic.

Pe lângă costurile uriașe pe care le presupune cercetarea la mare adâncime, un alt pericol pentru puținii experți din domeniu este înlocuirea piloților subacvatici cu roboți.

Jurnaliștii de la NY Times au făcut un reportaj în singurul laborator de mare adâncime al SUA din mijlocul Oceanului Pacific – Hawaii Undersea Research Laboratory, condus de o legendă în domeniu, Terry Kerby – încă activ la 65 de ani.

Senzația lăsată de reportaj este o lume în decădere – tăierea de fonduri ar putea pune lacătul pe baza marină. Echipa submarinului Pisces este alcătuită doar din 6 persoane și a reușit să descopere peste 140 de vase naufragiate sau artefacte pierdute, în valoare de zeci de milioane de dolari.

Roboții înlocuiesc încet-încet munca făcută de om, stau perioade lungi la adâncimi foarte mari, însă nu pot pătrunde oriunde, iar cercetarea făcută fără supraveghere umană lasă lacune imense în înțelegerea rezultatelor obținute.

În urmă cu câțiva ani, explorarea la mare adâncime părea să prindă un val favorabil, mai mulți antreprenori miliardari anunțând proiecte ambițioase. Niciunul nu s-a concretizat însă.

Fondatorul companiei The Virgin Airlines, Richard Branson a promis o nouă eră a explorării submarine cu submarinul său de 17 mil. dolari, Virgin Oceanic. Un alt entuziast a fost Eric E. Schmidt, președintele Google, care s-a alăturat proiectului Deep Ocean.

Nimic nu s-a concretizat: bugetul pentru activități la mare adâncime al NOAA a fost redus la 26 milioane dolari în 2014. Spre comparație, NASA primește 4 miliarde de dolari anual.

Marina americană a renunțat la aproape toate submarinele de cercetare, iar NOAA a anunțat că nu mai finanțează proiectul Pisces. Proiectul din Hawaii nu mai are practic bani decât până în 2016, când ar urma să-și vândă toată aparatura de scufundare.

“Mai sunt doar 8 submarine de mare adâncime care operează în lume, care pot coborâ sub 2.000 de metri. Ceea ce înseamnă că se desființează un sfert din această flotă”, a declarat John Wiltshire, directorul HURL.

Comentariile nu sunt permise.