Ultima descoperire sub solul planetei Marte

O bucată gigantică de gheață a fost descoperită sub suprafața planetei Marte. Este la fel de mare cât California și Texas împreună.
Gheață sub solul lui Marte
Cercetătorii americani au identificat bucata gigantică de gheață sub solul Planetei Roșii între ecuator și Polul Nord, potrivit Live Science.

Ar putea fi rezultatul unor ninsori care au avut loc în urmă cu zeci de milioane de ani, cred savanții NASA.

Solul lui Marte este în prezent uscat și rece, dar sunt suficiente dovezi că odinioară vecina Pământului era acoperită de râuri, lacuri și mări.

Plecând de la ipoteza că acolo unde este apă sunt șanse foarte mari să existe și viață, cercetătorii nu exclud posibilitatea să se ascundă viață în apele subteranane ale lui Marte.

Motivul pentru care Marte și-a pierdut volumul imens de apă de-a lungul mileniilor este faptul că nu are, precum Pământul, o lună de mari dimensiuni care să-i echilibreze poziția. Mișcarea de rotație în jurul propriei axe este haotică, spun astronomii.

Se știa de multă vreme că Martea ascunde gheață către Polul Nord, la altitudini mari, însă doar recent s-au descoperit iceberguri subterane la ecuatorul planetei.

Zona de pe Marte pe care se concentrează astronomii în prezent este numită Arcadia Planitia și se distinge prin 187 de cratere ciudate, cu dimensiuni între 330 și 430 metri. Ciudățenia legată de aceste cratere este dată de caracterul lor “terasat”: au mai multe straturi intermediare, fapt unic pe Planeta Roșie.

Comentariile nu sunt permise.