Test uluitor: există o legătură între tristețe și percepția culorilor

Nu este întâmplător că oamenii folosesc metafore legate de culori atunci când își descriu stările sufletești, cred psihologii. Sunt tot mai multe indicii că există o conexiune reală între starea interioară și modul în care percepem culorile.

Modul în care simțim lumea joacă un rol imens în felul în care o vedem, potrivit unui studiu recent publicat în revista Psychological Science. Când ești trist, nu percepi corect anumite culori. Dacă starea sufletească se schimbă, culorile revin în lume, potrivit The Guardian.

Studiul condus de psihologul Christopher Thorstensona fost realizat la University of Rochester în New York și a fost extrem de simplu.

Vizionarea unui scurt clip a fost suficientă pentru a-i face pe oameni să vadă culori diferite.

Unui grup de subiecți le-a fost prezentată o scenă tragică din filmul de desene animate Regele leu, când leuțul Simba își pierde tatăl, un alt grup de persoane a vizionat un clip de stand-up comedy, iar altul imagini neutre.

După ce au intrat în starea de spirit corespunzătoare filmului văzut, participanții au dat un test simplu de recunoaștere a culorilor. Mostrele de culoare nu erau chiar intense, ci culori spălăcite, spre gri.

Rezultatul a fost uluitor, la prima vedere. Capacitatea de a discerne culorile a rămas neafectată în cazul a două grupuri de subiecți, însă spectatorii filmului Disney au avut dificultăți în a discerne nuanțele de pe banda albastru-galben.

Doar percepția albastru-galben a fost afectată și doar în cazul oamenilor triști, se arată în studiu.

O posibilă explicație oferită de neurologi: tristețea afectează nivelul de dopamină (unul dintre principalii neurotransmițători) și implicit funcția acesteia de a transmite inormație vizuală din spectrul albastru-galben.

Dopamina este o substanță care transmite informația între neuronii creierului, ea fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite (de exemplu controlul motilității, al mișcărilor musculare etc).

Un fenomen similar s-a observat în cazul pacienților cu ADHD, care au un nivel redus de dopamină și, de asemenea, dificultăți de percepție a culorii albastre.

Comentariile nu sunt permise.