Nor imens de hidrogen, descoperit în jurul unei planete. Ce lucru uimitor ascunde

Un nor imens de hidrogen a fost descoperit în jurul unei planete din afara sistemului solar. Fenomenul oferă indicii despre o perioadă din trecutul îndepărtat al Pământului, când Terra avea probabil o coadă ca de cometă.

 

Astronomii au detectat un imens nor de hidrogen în jurul unei exoplanete (planetă din afara sistemului nostru solar) de mărimea comparabilă cu cea al lui Neptun,

Descoperirea a fost făcută cu telescopul Hubble de la NASA. Un fenomen atât de amplu de emisie de hidrogen nu a mai fost văzut până acum în jurul unei exoplanete, arată savanții într-un articol publicat în revista Nature.

Norul de hidrogen, poreclit “Sângerarea lui Behemoth”, este explicat de savanți ca fiind o evaporare de pe planeta denumită Gliese 436 b ca urmare a radiațiilor solare extreme din preajmă.

Fenomenul astronomic oferă indicii asupra modului în care “super-planete” fierbinți – versiuni masive, pietroase și fierbinți ale Pământului – se nasc în jurul altor stele prin evaporarea straturilor exterioare de hidrogen.

Aceste “super-planete” fierbinți sunt foarte apropiate de stelele lor, explic[ David Ehrenreich șeful Observatorului de la Universitatea din Geneva.

“Știm că steaua era mult mai activă în trecut. Asta înseamnă că planeta s-a evaporat mult mai rapid în trecut și și-a pierdut o bună parte din atmosferă”, a spus Ehrenreich.

O evaporare similară s-a produs probabil și în stadiile anterioare ale sistemului nostru solar, când Terra avea o atmosferă foarte bogată în hidrogen, care s-ar fi disipat în 100 – 500 milioane de ani.

În acest caz, spun astronomii, Pământul avea probabil în trecut o coadă asemănătoare unei comete. Ceva similar s-ar mai putea produce și la sfârșitul existenței planetei noastre.

Comentariile nu sunt permise.