Nudism pe un munte sacru. Turiştii, acuzaţi că au declanșat un cutremur

Patru turiști occidentali au fost condamnați în Malaezia la trei zile de închisoare și plata unei amenzi de peste 1.000 de dolari pentru că au făcut nudism pe un munte considerat sacru de localnici.

 

 

Un grup de 10 turiști occidentali a urcat la sfârșitul lunii mai pe muntele Kinabalu din Malaezia și s-au fotografiat în timp ce făceau nudism.

Patru dintre aceștia, cu vârsta între 22 și 24 de ani și provenind din Canada, Olanda și Marea Britanie, au fost identificați de poliția locală și reținuți.

Nudismul nu e interzis în Malaezia, însă muntele Kinabalu este considerat sacru de localnici și gestul turiștilor a fost tratat de instanță ca un act de profanare.

Întâmplarea a făcut ca după câteva zile un cutremur de aproape 6 grade pe Richter să afecteze zona și să producă pagube materiale importante, inclusiv moartea a cel puţin persoane.

Localnicii au fost convinși că spiritul muntelui s-a înfuriat în urma “insolenței” turiștilor, ceea ce a dus la puternicul seism. Tribunalul i-a considerat vinovați pentru “acte obscene” într-un loc sacru și a decis inclusiv deportarea străinilor în țările lor de origine.

În apărarea lor, tinerii au invocat faptul că nu știau semnificația religioasă a muntelui, iar unul dintre expulzați a făcut comentarii dure pe Facebook despre situația în care s-a aflat:

“Probabil că sunt vinovat și pentru cutremurul din Nepal și pentru toate seismele viitoare din Canada, Thailanda, India, Hong Kong etc”, a scris unul dintre nudiști, de origine din Canada.

Canadianul mai scrie că astfel de concepții sunt simple superstiții care nu au nicio logică: “Dacă obiceiurile religioase locale interzic anumite gesturi și acțiuni, localnicii nu au decât să le respecte, dar nu se pot aștepta ca toată lumea să se supună unor reguli arhaice și idioate”.

Anul trecut, cel puțin opt turiști au fost reținuți în Peru, într-un caz asemănător de nudism pe muntele Machu Picchu. Acuzații de profanare au fost aduse și Cambodgia unor turiști americani care s-au dezbrăcat în Angkor Archaeological Park.

Comentariile nu sunt permise.