Care e legătura dintre schizofrenie și pisici

Savanții au descoperit o legătură cel puțin ciudată între schizofrenie și pisicile din copilărie.

 

Un grup de cercetători americani s-au uitat mai atent pe o serie de chestionare completate cu ani în urmă de 2.125 de pacienți diagnosticați cu schizofrenie.

Au observat un detaliu pe care îl consideră semnificativ, chiar dacă nu i-au găsit încă o explicație clară: peste 50% dintre bolnavi au avut în copilărie pisici în casă.

“În trei studii diferite s-a observat această trăsătură comună în cazul familiilor în care un copil este ulterior diagnosticat cu schizofrenie sau o altă boală mentală gravă: prezența pisicilor în casă”, se spune într-un articol publicat recent în revista “Schizophrenia Research”.

Concluzia acestor trei cercetători – E. Fuller Torrey și Wendy Simmons de la Stanley Medical Research Institute, plus Robert H. Yolken, Stanley Laboratory of Developmental Neurovirology – confirmă alte două studii de mai mică anvergură din anii 1990 care au observat aceeași corelație între boala mentală și prezența pisicilor în copilăria pacienților (de 50,9, respectiv 51,9 procente).

O explicație posibilă dată de medici se referă la parazitul Toxoplasma gondii (T. gondii), care se transmite de la pisică la om și care ar putea juca un rol în dezvoltarea unor tulburări mentale.

“T. gondii ajunge în creier și formează chisturi microscopice. Este posibil ca acesta să se activeze spre sfârșitul adolescenței și să declanșeze boala, afectând probabil neurotransmițătorii”, a explicat Torrey pentru publicația Huffington Post.

Schizofrenia este o boală psihică gravă care se manifestă prin halucinații auditive, deliruri paranoide sau bizare sau prin vorbire și gândire dezorganizate. Retragerea socială, indiferența față de îmbrăcăminte și igienă, pierderea motivației și a judecății sunt frecvente în schizofrenie.

Comentariile nu sunt permise.