Unul dintre sateliții lui Jupiter ascunde un ocean subteran

Pare greu de crezut, însă astronomii sunt aproape convinși că Ganymede, unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter ascunde un imens ocean subteran.

 

Nu este singurul corp ceresc din sistemul solar unde există apă sub suprafața solidă: savanții sunt convinși că situația e identică în cazul lui Enceladus și Europa, alți doi sateliți naturali.

Vestea bună e evidentă: unde e apă, există și șansa de a găsi forme de viață.

“Sistemul solar pare a fi un loc extrem de “înmuiat”. Cu cât ne uităm mai atent la sateliții planetelor, cu atât găsim apă din belșug”, a declarat Jim Green, director în cadrul NASA, potrivit LA Times.

Descoperirea, sau mai degrabă confirmarea existenței apei pe Ganymede, s-a realizat cu ajutorul telescopului Hubble: cercetătorii au observat  fluctuații în atmosfera planetei, care nu puteau să apară, spun ei, decât dacă există apă sărată subterană pe luna lui Jupiter.

Ganymede este singura lună din sistemul solar care are propriul câmp magnetic. Ceilalți sateliți mari ai lui Jupiter sunt Io, Europa și Callisto.

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului.

Cum arată structura lunii Ganymede:

Comentariile nu sunt permise.