Te plângi non-stop? Care sunt efectele lamentației asupra creierului

Nu toți oamenii sunt convinși că există o legătură directă între atitudinea lor sufletească și starea de sănătate, trupească sau mentală.

De ce sunt oamenii atât de predispuși la văicăreală? Indiferent de motive, există un cost care se plătește pentru această stare de spirit aparent confortabilă, potrivit unui studiu citat de bigthink.com.

“Când ne plângem de ceva, creierul nostru eliberează hormoni ai stresului care afectează conexiunile neuronale din zone utilizate pentru rezolvarea de probleme și alte funcții cognitive. Același lucru se petrece și când ascultăm văicăreala altor persoane”, spun realizatorii studiului.

În cursul unei conversații, frecvența cu care apar remarci negative, bârfe, lamentații și nemulțumiri este neașteptat de mare, potrivit unui studiu – cel puțin o dată pe minut se face câte o astfel de afirmație.

“Nimic nu-i unește mai mult pe oameni decât o nemulțumire comună”, spune psihologul Trevor Blake. “Metoda cea mai simplă de a crea o prietenie este prin intermediul a ceva negativ”, explică acesta.

Pentru a contracara efectele negative ale plângerii constante și nemulțumirii, s-a pus pe picioare un proiect care se numește Complaint Restraint. Este un experiment în cadrul căruia peste 1.000 de oameni și-au propus să renunțe la orice tip de victimizare timp de o lună de zile.

Unul dintre secretele bunei funcționări ale creierului? Să încetezi să te mai plângi!

Comentariile nu sunt permise.