Furia unui credincios împotriva “planului lui Dumnezeu”

O mamă și trei copiii mergeau la magazinul din cartier când o mașină care a trecut pe culoarea roșie i-a spulberat. Mama se zbate între viață și moarte, copiii au fost uciși pe loc. Cum să înțelegi și să accepți o asemenea tragedie?

 

Cum să înțelegi o asemenea tragedie dacă eşti credincios? întrebarea îi aparţine lui Adam Eriksen, pastor protestant şi directorul unei fundaţii. Situaţia prezentată de autor s-a întâmplat săptămâna trecută în comunitatea sa.

Autorul spune tranşant că un anumit răspuns teologic la o asemenea dramă este complet greşit şi inacceptabil: se spune A fost voia lui Dumnezeu sau E planul lui Dumnezeu sau Ştie Dumnezeu ce face.

După ce treci prin astfel de experienţe traumatice, o astfel de reacţie superioară cu privire la suveranitatea lui Dumnezeu nu reuşeşte decât să te enerveze, scrie Eriksen.

“Vă rog nu îmi mai spuneţi că Dumnezeu a vrut să se întâmple o astfel de tragedie! Nu mai îmi spuneţi că e parte din planul lui Dumnezeu. Nici că astfel de lucru se întâmplă cu o raţiune divină. O divinitate care controlează astfel de situaţii, care vrea ca o maşină să spulbere trei copii nevinovaţi nu merită adoraţia şi supunerea noastră”, spune acesta.

Care e soluţia, totuşi? pentru că autorul nu e dispus să rupă definitiv cu Dumnezeu.

Singura modalitate în care autorul poate înţelege existenţa unor astfel de nenorociri este prin conceptul de “păcat”. Păcatul spune că este ceva în neregulă cu lumea, că această lume, direcţionată de o umanitate dotată cu liber arbitru, nu este aşa cum ar trebui să fie, ci a deraiat.

Nu este parte din planul lui Dumnezeu ca un şofer grăbit să omoare trei copii pe trecerea de pietoni, ci Dumnezeu nu controlează lumea în care trăim, suntem cumva pe cont propriu.

Suveranitatea lui Dumnezeu rămâne înj picioare pentru Eriksen şi înseamnă doar două lucruri:

1. că Dumnezeu este lângă noi în suferinţele pe care le trăim şi suferă împreună cu noi,

2. că Dumnezeu poate să vindece şi să restaureze lumea, că păcatul nu are ultimul cuvânt. În final, tot ce este greşit va fi îndreptat şi lacrimile vor fi răscumpărate. Textul complet poate fi vazut aici.

Comentariile nu sunt permise.