Top 10 ştiri din domeniul religiei în 2014

Ofensiva Statului Islamic în Irak şi Siria este considerat cel mai important “eveniment” din domeniul religiei în anul 2014. De asemenea, criticii de film spun că 2014 este “Anul Bibliei” la Hollywood, dat fiind numărul mare de filme inspirate direct din Vechiul şi Noul Testament.

Jurnaliştii care acoperă domeniul religie în marile publicaţii din SUA şi care fac parte din asociaţia RNA (Religion Newswriters Association) consideră că regimul de teroare impus de ISIS în Orientul Mijlociu este ştirea cea mai importantă din 2014, din perspectiva religiei.

Potrivit sondajului online realizat de RNA în perioada 5-10 decembrie, Papa Francisc este pentru al doilea an la rând protagonistul nr. 1 în materie de ştiri din teritoriul religiei.

Multe dintre ştirile votate de jurnalişti au doar relevanţă locală în Statele Unite, însă în topul celor mai importante ştiri din domeniul religiei au intrat şi evenimente “externe”, cum ar fi conflictul dintre israelieni şi palestinieni sau premiul Nobel pentru pace.

Din topul celor mai importante subiecte care au legătură cu religia:

1. Acţiunile în forţă ale Statului Islamic, care au dus la exterminarea sau exilarea unor comunităţi de creştini şi alte minorităţi religioase;

3. Escaladarea conflictului Israelo-Palestinian, inclusiv cu răpiri şi ucideri de civili – războiul dintre Israel şi Hamas a dus la moartea a peste 2.000 de persoane;

3. Eforturile Papei Francisc în spiritul toleranţei, mai ales deschiderea către săraci şi către persoanele de alte credinţe sau confesiuni;

4. Paşii făcuţi de bisericile protestante din SUA către oficierea căsătoriilor de acelaşi-sex şi acceptarea în cadrul clerului a pastorilor homosexuali;

7. Acordarea premiului Nobel pentru Pace tinerei pakistaneze de religie musulmană Malala Yousafzai, pentru curajul de a înfrunta violenţa Talibanilor în susţinerea dreptului la educaţie pentru fete.

9. Acceptarea femeilor episcop în Biserica anglicană şi a femeilor pastori la Adventiştii de ziua a şaptea;

10. Desemnarea ca prim ministru în India a naţionalistului hindus Narendra Modi, există temeri de discriminare împotriva minorităţilor religioase.

10. Criticii de film spun că 2014 este “Anul Bibliei” la Hollywood, dat fiind numărul mare de filme cu subiect religios, de exemplu, Exodus, Noe, Fiul lui Dumnezeu, Răpit la cer sau Dumnezeu nu a murit.

Comentariile nu sunt permise.