Va rezista religia după un eventual contact cu extratereştri?

Papa Francisc este omul declaraţiilor surprinzătoare. A trecut aproape neobservată o frază a Papei dintr-un mesaj către credincioşi: “Aş fi mai mult decât fericit să botez marţieni dacă mi-ar cere să fac asta”.

Sensul mesajului papei a fost altul decât cel aparent, care ar trimite la întâlnirea cu extratereştri: “Dacă ne uităm la contextul declaraţiei sale, vedem că Papa a vrut să arate cât de bizară a fost situaţia evreilor din vremea lui Iisus puşi în faţa ideii deschiderii religiei lor către păgâni. S-au simţit cum probabil ne-am simţit noi astăzi dacă ar trebui să comunicăm cu marţienii pe teme religioase”, a explicat într-un interviu pentru Washington Post consilierul pe probleme de astronomie al papei Francisc, călugărul Guy Consolmagno, absolvent MIT şi doctor în fizică.

Cu toate clarificările aduse de Consolmagno, rămâne o întrebare în urma perspectivei deschise de Papa Francisc: Cum va reacţiona religia în eventualitatea întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră? Va găsi resursele de a integra evenimentul fără precedent sau va dispărea definitiv?, se întreabă Lee Speigel, editorialist la Huffington Post.

Într-o carte recentă, astronomul David Weintraub, de la Vanderbilt University analizează reacţiile posibile ale religiilor în faţa întâlnirii cu fiinţe de pe alte planete:

– religiile orientale, în special budismul, nu ar avea nicio problemă în a accepta această întâlnire şi nu le-ar schimba perspectiva;

– Islamul poate găsi în Coran multe trimiteri la alte fiinţe inteligente decât omul, aşa încât probabil nu ar avea mari dificultăţi în a accepta noua realitate;

– cu creştinismul lucrurile ar fi puţin mai complicate, ar crea probabil noi dispute dogmatice, mai ales în Biserica Catolică;

Cei care îşi imaginează că descoperirile din ştiinţă pot avea un impact decisiv asupra credinţei dovedesc faptul că nu au înţeles foarte bine ce este religia, nici ce este ştiinţa, spune Consolmagno: “Ştiinţa nu e o carte plină de cifre pe care să le memorezi, iar religia nu este o mare carte cu prescripţii şi lucruri în care trebuie să crezi. Cele două sunt ca o conversaţie despre universul în care ne aflăm şi căruia încercăm să-i aflăm misterul – cum funcţionează şi care îi este originea”.

Comentariile nu sunt permise.