Românii și superstițiile lor. Un studiu despre horoscop, îngeri, vise premonitorii și fantome

Doar 17% dintre români se consideră superstițioși, cu toate că numărul celor care îmbrățișează credințe bizare este mult mai mare. Totuși, nu toate credințele iraționale ale oamenilor sunt superstiții, multe țin de regimul credinței religioase, iar altele vin din convingeri “pseudo-științifice”.

Potrivit unui studiu IRES despre superstițiile românilor, publicat în noiembrie 2014, 30% dintre români au un număr pe care îl consideră “norocos”, 55% sunt convinși că blestemele sunt eficiente, iar 46% nu ezită să afirme că există “duhuri rele”.

Diferența dintre superstiție și credință nu este foarte ușor de trasat. Unele lucruri sunt clare: dacă 95% dintre români răspund DA la întrebarea “Credeți că există Dumnezeu?” asta nu înseamnă că sunt supersițioși, ci se încadrează în marjele largi ale credinței.

Nici credința în îngeri (78%), minuni (76%) sau demoni (52%) nu se plasează în afara dogmelor tradiționale ale religiei, deci nu pot fi considerate superstiții.

Din lista de mai jos, credința în blesteme (55%), deochi (65%), duhuri rele (46%) sau fantome (19%) țin mai degrabă de religia populară, tărâm al tuturor superstițiilor rural-ancestrale, iar încrederea în horoscop nu e lipsită de o componentă mediatic-urbană.

Aproape jumătate dintre români (49%) cred în realitatea viselor premonitorii, iar 44% spun că au avut ei înșiși astfel de vise în care au primit semne legate de viitor. Dintre aceștia din urmă, 8 din 10 români afirmă că semnele premonitorii din visele lor s-au adeverit.

E aici o superstiție sau nu? Greu de spus, totul depinde de dozaj: textul Bibliei conține multe vise premonitorii (vezi cartea Daniel) și tradiția creștină acceptă că Dumnezeu poate trimite semne prin vise, la fel cum unele  vise sunt “trimise de demoni”.

O completare anti-superstiție din raportul IRES: doar 19% dintre respondenți cred că vrăjitoarele pot prevedea efectiv viitorul, ceea ce înseamnă totuși că oamenii sunt cu picioarele pe pământ și sesizează linia de demarcație între supranatural și șarlatanie.

În studiul IRES se mai spune că 46% dintre români cred în sfârşitul lumii, iar 64% cred în judecata de apoi. Nici una din cele două credințe nu pot fi clasate ca superstiții, câtă vreme orice creștin ortodox (și nu numai) își asumă aceste convingeri ca “adevăruri de credință” și, prin urmare, e normal să creadă în ele.

În fine, peste 60% dintre români spun că urmăresc horoscopul, iar 64% se consideră norocoşi. Studiul a fost realizat într-o singură zi, 31 octombrie 2014, prin interviuri telefonice la care au răspuns 1.214 români de peste 18 ani. Potrivit IRES, tipul eșantionului este multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional,  iar eroarea maximă tolerată ar fi de ± 2,8%.

Comentariile nu sunt permise.