China lansează primul rover pe Lună

Rover-ul va hoinări pe suprafața lunii 90 de zile terestre (3 zile lunare), iar prin această misiune China își propune să devanseze SUA în topul exploratorilor spațiali.

 

 

Denumit Jade Rabbit, după un personaj din folclorul chinez, robotul este prima mașinărie care ajunge pe suprafața lunară în ultimii 40 de ani.

China este a treia țară din istorie care lansează o misiune. Sonda de cercetare a fost lansată la bordul unei rachete Long March-3B, informează Daily Mail.

Roverul este proiectat să urce pante cu înclinație de până la 30 de grade și poate merge cu 200 de metri pe oră. Ținta de aterizare este un uriaș crater vulcanic denumit Sinus Iridum, care înseamnă Golful Curcubeelor, iar data estimată pentru atingerea suprafeței Lunii este 14 decembrie. El va analiza aproximativ 5 kilometri pătrați din suprafața corpului ceresc. Robotul are rolul de a colecta probe de sub suprafața Lunii și de a realiza imagini de înaltă rezoluție cu bazaltul topit de vulcani în urmă cu miliarde de ani.

China are un program spațial foarte ambițios și speră să contruiască o bază permanentă pe Lună, de unde să poată lansa apoi misiuni către Marte în următorii 15 ani.

Pentru călătoria și aterizarea roverului, China va colabora cu Agenția Spațială Europeană.

Comentariile nu sunt permise.