Ce fenomen a provocat extincţia în masă de acum 252 de milioane de ani

Cercetătorii au lansat o ipoteză surprinzătoare privind fenomenul care ar fi generat dispariţia a peste 70% dintre vertebrate şi distrugerea plantelor acum 252 de milioane de ani.

 

O echipă de cercetători din SUA a făcut o simulare a Marii Extincţii, care a afectat majoritatea speciilor. Ei cred că o ploaie acidă, asemenea sucului de lămâie, provocată de emisiile de sulfur de la erupţiile vulcanice care aveau loc în era paleozoică a oprit din creştere plantele şi a dus la uscarea lor. Este posibil ca magma să fi eliberat dioxid de carbon şi alte gaze în atmosferă, având loc o încălzire globală. Aceasta este cea mai gravă extincţie în masă din istoria planetei noastre.

Geologii care au analizat amprenta în timp asupra rocilor din Siberia au găsit dovezi ale unui imens lanţ de erupţii vulcanice care au avut loc la scurt timp una de alta către sfârşitul Permianului (o perioadă geologică a erei paleozoice) şi au continuat încă un milion de ani, informează Daily Mail.
Volumul de magmă produsă de erupţiile vulcanice era de câteva milioane de metri cubi, suficient cât să acopere în totalitate SUA.

Magma arzândă a eliberat dioxid de carbon şi alte gaze în atmosferă, ceea ce a dus treptat la o încălzire globală foarte puternică, susţin autorii studiului. Erupţiile au permis eliberarea unor nori uriaşi de sulfur, care ulterior s-a întors pe Pământ sub forma unei ploi acide.

Dr. Black, unul dintre principalii autori ai studiului, a declarat că emisia de gaze ca urmare a repetatelor erupţii vulcanice a schimbat pH-ul ploii, iar plantele şi animalele nu au avut timp să se adapteze noilor condiţii.
“Aceste modificări chimice au creat un stres al mediului înconjurător, care a devenit nefavorabil supravieţuirii plantelor şi animalelor”, a continuat Dr. Black.

Comentariile nu sunt permise.