Creierul nostru conţine celule de “geolocalizare” a evenimentelor trecute

Dacă ne gândim la un eveniment fericit din trecut, e posibil să fim surprinşi că ne reamintim nu doar ce s-a întâmplat, ci şi unde a avut loc acesta. Oamenii de ştiinţă au o explicaţie.

 

 

Pe măsură ce avem amintiri episodice, creierul face apel la celule speciale care se află în hippocampus, care “localizează” geografic fiecare moment din viaţa noastră. Procesul e similar celui realizat de aparatele foto digitale care marchează pe fiecare poză şi locul în care a fost făcută, se arată în articolul publicat de NPR.

Ca urmare a acestui fenomen de geolocalizare, amintirile noastre despre locuri şi evenimente sunt cuplate, susţine Michael Kahana, psiholog la Universitatea Pennsylvania, SUA.

Kahana a fost membru al unei echipe internaţionale de cercetători care a descoperit cum funcţionează sistemul de geolocalizare din creierul uman studiind pacienţi care suferă de epilepsie. Bolnavii analizaţi erau în aşteptarea unor operaţii, iar activitatea cerebrală a celulelor lor era măsurată prin fire. În acest fel, oamenii de ştiinţă au putut observa ce se întâmplă când amintirile se formează şi sunt recuperate.

Pacienţii incluşi în studiu au fost rugaţi să ia parte la un joc care implica un oraş virtual. În primele etape ale jocului, bolnavii conduc în jurul oraşului şi învaţă unde sunt cele mai importante locaţii. Odată ce îşi formează o hartă mentală a oraşului, jocul le solicită să ajungă în anumite zone, cum ar fi magazinul pentru copii, florăria, etc.

În timp ce subiecţii participanţi la studiu se jucau, oamenii de ştiinţă le monitorizau hippocampusul, zona din creier responsabilă de capacitatea noastră de navigare. Ei au observat că hărţile mentale se formează cu ajutorul unor celule de localizare care devin active când ajungem într-un anumit loc.

“Hippocampusul nostru mapează evenimentele şi în timp şi în spaţiu” susţine Howard Eichenbaum, de la Universitatea din Boston.

Comentariile nu sunt permise.