Noi frontiere în educație: roboți-tutori țin pasul cu mii de studenți

Niciun profesor uman nu ar putea ține pasul cu mii de studenți în același timp la cursuri online. De acum pot îndeplini acest rol roboții.

 

Zeci de mii de studenți din toată lumea încep cursuri online săptămâna aceasta. O parte vor învăța să scrie coduri de programare. Cu fiecare an numărul celor care frecventează lecții pe internet este din ce în ce mai mare, iar susținătorii acestui trend argumentează că în acest fel se îmbunătățește considerabil accesul la educație. Însă, chiar dimensiunea unui astfel de sistem este principalul său punct slab: un profesor uman nu poate preda, corecta și da feedback atâtor oameni simultan.

Pentru a rezolva această problemă, cercetători de la Universitatea Stanford, California, au construit un tutor cu inteligență artificială pentru studenții din mediul online care poate descifra și evalua coduri. Numit Codewebs, acest software îl poate ghida pe fiecare student, îi transmite feedback particularizat. Robotul aplică algoritmi de învățare pe o bază de date de cereri codificate de la mii de studenți în cadrul cursurilor oferite de Coursera, unul dintre cei mai cunoscuți provideri de astfel de programe de învățare.

Un instructor uman alege o cerere, scrie feedback-ul, apoi îl trimite automat către toți studenții care au găsite soluții similare la un set de probleme, informează NewsScientist.

E nevoie de roboţi-tutori şi pentru că există puţine persoane calificate care ar putea preda informatica în Silicon Valley, susţine Chris Piech, cercetător la Universitatea Stanford.

Heather Miller și colegii săi de la Institutul Federal de Tehnologii din Lausane, Elveţia, au construit un sistem similar pentru cursurile online de învățare a limbajului de programare Scala. Este un software mai simplu decât Codewebs și se bazează pe potrivirea de cuvinte dintre lucrările studenților și răspunsurile corecte. “Cu ajutorul acestui sistem oamenii primesc feedback rapid şi sunt încurajaţi să continue lecţiile”, a declarat Miller.

Tutorii robotizaţi sunt de mare ajutor şi la construirea altor roboţi. La Universitatea California, un software de acest tip este folosit pentru-i învăţa pe cursanţi cum să construiască roboţi într-un laborator virtual. Ei le spun studenţilor în fiecare etapă ce au greşit şi dacă eroarea ţine de design sau de mecanismul de control. Participanţii la programul de studiu primesc feedback aşa cum s-ar întâmpla dacă ar fi îndrumaţi de un asistent uman.

 

Comentariile nu sunt permise.