O boală teribilă poate fi identificată din fragedă pruncie

Oamenii care sunt genetic predispuşi spre a se îmbolnăvi de Alzheimer prezintă diferenţe la nivelul creierului care pot fi observate din primele luni de viaţă, se arată într-un nou studiu.

 

Oamenii de ştiinţă au făcut tomografii pentru creierele a 162 de copii sănătoşi, inclusiv 60 care au moştenit gena numită APOE-e4, care măreşte riscul dezvoltării maladiei Alzheimer după 65 de ani. Micuţii aveau vârste cuprinse între 2 luni şi 2 ani.

Comparând cele două grupe de copii, în cazul celor cu APOE-e4 creierul era mai puţin dezvoltat în special în zona de mijloc şi spate, reprezentând regiunile cerebrale care sunt afectate la bolnavii de Alzheimer. Aceiaşi micuţi aveau partea din faţă mai îngroşată.

Cercetătorii subliniază că aceste concluzii sunt preliminare, iar modificările identificate la copiii cu APOE-e4 nu reprezintă primele semne că boala se va manifesta la bătrâneţe.

Însă, studiul arată conexiunile existente între dezvoltările creierului din primele momente de viaţă şi prezenţa genei care este responsabilă de apariţia temutei maladii, informează LiveScience. Oamenii de ştiinţă se întreabă şi care este rolul acestei gene în dezvoltarea creierului, cum schimbările de la nivel cerebral pot declanşa boala şi dacă tratamentul din fază incipientă care să vizeze acele modificări din creier poate opri declanşarea afecţiunii.

“Rezultatele studiului nu stabilesc o legătură directă între schimbările observate în creier şi pacienţii cu Alzheimer, însă după mai multe analize putem afla cum contribuie genele la riscul dezvoltării maladiei de mai târziu”, a declarat unul dintre cercetători, Sean Deoni, care supervizează Laboratorul de Imagistică Avansată a Bebeluşilor de la Universitatea Brown, SUA.

Aproximativ 25% din populaţia SUA are gena APOE-e4 gene, însă nu toţi cei care o au se îmbolnăvesc. Cu cât o persoană are mai multe copii ale acestei gene, cu atât are un risc mai mare de a suferi de Alzheimer.

Nu este clar cum contribuie gena la creşterea riscului de a dezvolta maladia, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta, alături de alte gene şi problemele de mediu sunt responsabile de schimbările din creier care duc la pierderea iremediabilă a capacităţilor intelectuale şi a memoriei.

În prezent nu există nicio dovadă că micuţii care au gena APOE-e4 au probleme cognitive, susţin cercetătorii.

Comentariile nu sunt permise.