Vizitatori extratereştri, descoperiţi sub gheaţa de la Polul Sud

Cercetărorii au descoperit “călători” de dincolo de sistemul nostru solar îngropaţi sub gheaţa de la Polul Sud.

 

Nu este vorba de creaturii vii sau fiinţe din spaţiu, ci de particule minuscule, extraterestre, cunoscute sub numele de neutrino.

“Extraterestru în acest context înseamnă provenit din afara sistemului nostru solar. Pentru prima dată avem dovada unui flux de neutrini cu valoare energetică mare care nu sunt din sistemul nostru planetar” a declarat Olga Botner, profesor în cadrul departamentului de fizică şi astronomie al Universităţii Uppsala din Suedia.

Neutrino sau neutrinii sunt particule elementare asemenea electronilor, dar nu au încărcătură electrică. Aceşti “vizitatori” au fost detectaţi de un imens telescop ştiinţific îngropat sub gheaţa de la Polul Sud şi denumit IceCube Neutrino Detector, informează FoxNews.

IceCube este un observator astronomic al secolului 21 şi a fost realizat la Staţia Amundsen-Scott de la Polul Sud, din Antarctica. Construcţia telescopului neutrino a început în 2002 şi s-a încheiat în 2010, fiind îngropat sub gheaţă. “Acesta este cel mai important proiect de fizica pariculelor din lume. În următorii 10 ani, pe măsură ce vom aduna informaţii, vom putea afla sursa energiei”, a declarat Naoko Kurahashi-Neilson, unul dintre cercetătorii care participă la proiectul IceCube.

Neutrinii sunt produse derivate din raze cosmice care conţin materie cu valoare energetică mare şi au o origine misterioasă. Astrofizicienii cred că aceste raze provin din explozii care au avut loc în alte galaxii, dar tot ei admit că ar putea exista şi alte surse de energie în univers.

Asemenea raze sunt greu de găsit întrucât aceste particule cu valoare energetică mare sunt încărcate electric, fiind refractate de câmpurile magnetice. Zeci de ani la rând oamenii de ştiinţă au fost interesaţi să afle care sunt originile lor şi aveau nevoie de un mesager din univers căruia să nu-i stea nimic în cale şi pe care ei să-l poată detecta.

Cercetătorii nu au detectat niciun neutrin din afara sistemului nostru solar de când a avut loc o explozie galactică, o supernovă, în 1987. Neutrinii pe care i-a emis aceasta nu veneau de pe Pământ, ci din spaţiu.

Vara trecută, participanţii la proiectul IceCube au anunţat că au găsit doi neutrini cu energii mai mari decât valorile normale din atmosferă. Ei căutau neutrini din 2010, iar când au primit primele indicii au început să cearnă şi restul datelor şi au mai descoperit 26 de particule, inclusiv neutrinul cu cea mai mare valoare energetică cunoscută până în prezent. Fiecare neutrino avea caracteristici similare celor de “origine extraterestră”. Aşadar, 28 de neutrini au venit din afara sistemului nostru solar.

“Energia eliberată de neutrinii descoperiţi este de peste 100 de ori mai mare decât energia produsă de acceleratoarele terestre. Descoperirea unui flux de neutrini cu valoare energetică mare ne dă posibilitatea să studiem universul într-o nouă lumină” a arătat Olga Botner.  “Acest ET, reprezentat de o ploaie de neutrino, a tot vizitat Pământul, însă doar acum am fost capabili s-o vedem” susţine profesoara de la Uppsala.

Marea majoritate a informaţiilor pe care le avem despre univers provin din studiul radiaţiei electromagnetice, de la unde radio, la raze X şi gama. Dar în cazul energiilor foarte puternice, radiaţia electromagnetică este absorbită de interacţiunea cu materia, lumina stelelor şi fundalul de microunde cosmice din diverse surse.

“Există regiuni în univers care ne sunt accesibile doar dacă studiem neutrinii cu valoare energetică mare. Pănă să devină realitate acest vis, trebuie să ne îmbunătăţim tehnicile”, arată Botner.

“Avem multe necunoscute, însă credem că neutrinii vin de peste tot din univers” susţine şi Kurahashi-Neilson.

Comentariile nu sunt permise.